Vijesti

Raste prodaja automobila na benzinski pogon u EU

Off 33
U trećem tromjesečju ove godine, gotovo 58 posto svih novih osobnih automobila prodanih u Evropskoj uniji (EU) imalo je pogon na benzin, dok je otprilike trećina prodanih vozila bila s motorom na dizelski pogon.

Sva vozila na alternativni pogon zajedno su činila 7,8 posto tržišta, a samo dva posto automobila registriranih u zemljama Evropske unije odnosilo se na električna vozila, podaci su Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Potražnja za benzinskim vozilima povećana je u svim zemljama članicama Evropske unije, osim Švedske. U pomenutom periodu na području Evropske unije prodano je ukupno 2.007.738 novih vozila, što u odnosu na isti period 2017. godine predstavlja rast prodaje od 15,2 posto.

Prodaja dizel automobila opala je u većini zemalja Evropske unije osim Danske, Rumunije, Bugarske i Poljske.

Tako je na području Evropske unije u trećem tromjesečju ove godine prodano 1.208.639 vozila. Kao rezultat toga, udio dizelskih automobila smanjio se sa 43,1 posto na 34,7 posto tržišta u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

U trećem tromjesečju 2018. potražnja za automobilima na alternativni pogon u Evropskoj uniji se povećala i bilježi prodaju od ukupno 270.676 novih vozila, što predstavlja rast od 29,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to na svim većim tržištima, posebno na španskom i njemačkom tržištu.

Related Posts