Vijesti

Podvig slovenačkih hirurga: Uspješno rekonstruisan amputirani nos

Off 59
Slovenački hirurzi su izveli potpunu rekonstrukciju nosa pacijentkinji kojoj je taj organ u potpunosti amputiran zbog invazivnog raka kože.

Hirurzi su rekonstrukciju izveli služeći se isključivo njenim tkivom i 3D modelom, implantiravši ga najprije na podlaktici pacijentkinje, a zatim su ga presadili na lice.

Potpunu rekonstrukciju nosa, prvu takve vrste u svijetu, hirurzi su obavili u dvije faze, a operacije su zajedno trajale osam sati, izjavili su šef klinike za plastičnu i estetsku kirurgiju ljubljanskog Sveučilišnog centra (UKC) Uroš Ahčan i Vojko Didanovič, maksilofacijalni i oralni kirurg koji su vodili tim.

Ljekari su najprije izveli trodimenzionalno skeniranje modela oštećenja pacijentičina lica i strukture nosa, a na osnovi 3D modela vezivno tkivo i kožu iz njezine podlaktice modelirali su u nos na njezinoj podlaktici, gdje je ostao 30 dana dok se nije primio i postao prokrvljen i povezan živcima.

Kako su rekli, u zadnjoj fazi takav je “oživljeni” model nosa iz njenog tkiva pažljivo presađen na lice.

Rekonstrukcija nosa nakon potpune amputacije jedan je od najzahtjevnijih rekonstrukcijskih zahvata. Pri takvoj operaciji treba razmišljati višedimenzionalno, osigurati čvrstoću kosti i mekih tkiva, kožu u kojoj djeluju živci, ali i pobrinuti se da rezultat bude trajan i da se osigura dobra funkcija i lijep estetski utisak, rekao je dr Ahčan.

“Glavna prednost ovog inovativnog pristupa jeste ta što je nos napravljen iz vlastitog tkiva zbog čega je rehabilitacija kraća”, istakao je Ahčan, prenijela je Hina.

Related Posts