BiH, Mladi

Omladinci Jajca traže podršku: Ne dozvolite nacionalnu podjelu škole!

Off 121

Srednjoškolci Jajca, koji su prošle godine dobili prvu bitku protiv nacionalne segregacije u školama, danas su pred novom bitkom protiv podjela. Oni traže pomoć javnosti, jer smatraju da će bez nje političari već danas izvršiti svoj naum da etnički podijele srednju školu u Jajcu.

 

“Vremešni jajački političari i stari ministri u Travniku nikada nisu ni odustali od produbljenja segregacije nas, mladih Jajčana i Jajčanki, koji smo budućnost grada Jajca i ove države. Mi se tome jako i nedvosmisleno protivimo! Naši roditelji šute, većina naših profesora šuti. Ni oni nisu za podjele, ali se plaše! Oni se plaše za svoja radna mjesta i strahuju od političke odmazde. Mi nemamo luksuz da šutimo i da se plašimo. Mi se ovim protestom borimo za svoju budućnost i budućnost našeg društva”, poručuju mladi iz Jajca.

Oni smatraju da će etnički podijeljene srednje škole produbiti društvenu podjelu, a nacionalizam u Jajcu podići na viši nivo, što će ići u korist samo nacionalnim strankama, prije svih HDZ-u i SDA, koje, kako navode mladi Jajca, “zbog svojih političkih aspiracija i raspodjele fotelja javnih preduzeća u Jajcu još uvijek nisu formirali vlast”.

U pismu javnosti srednjoškolci poručuju da u međuvremenu sve veći broj mladih Jajčana napušta grad i zauvijek odlazi van zemlje, dok političare u Jajcu to ne brine.

Danas je “sjednica podjele”

“Danas će u Travniku biti održana sjednica Skupštine Srednjebosanskog kantona (SBK), a druga tačka Dnevnog reda je Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole „ Jajce“. Kantonalna politička klika je iz cijeliog procesa isključila je lokalnu zajednicu i nas, učenike. Od samog početka mi smo zauzeli jasan stav i odlučno se suprotstavili toj ideji koja je pokrenuta na osnovu fantomske peticije koju je navodno potpisalo 500 roditelja, a za koju se ne zna ni ko ju je pokrenuo, ni ko su potpisnici, ni gdje se oni danas mogu naći”, tvrde srednjoškolci.

Oni iznose činjenicu da je Vijeće učenika Srednje strukovne škole nedavno izvršilo anketiranje učenika škole o njihovom stajalištu prema osnivanju nove škole.

“Preko 90 posto srednjoškolaca se protivi osnivanju nove škole, razdvajanju u torove i novoj segregaciji iz koje smo „pobjegli“ nakon završene osnovne škole. Za razliku od one političke peticije, naša peticija ima imena i prezimena učenika koji ne žele da razmišljaju kao oni koje su naši roditelji izabrali na izborima i za koje je upitno kako nas politički predstavljaju. Mi, prije svega, zahtijevamo generalno ukidanje sistema „dvije škole pod jednim krovom“ koji postoji u osnovnim školama u SBK. Zalažemo se za jedinstven nastavni plan i program. Želimo kvalitetan nastavni plan i program, bez nacionalističkih obilježja, koji ćemo svi zajedno izučavati”, odlučno poručuju učenici Srednje strukovne škole u Jajcu.

Ujedinjeni su u mišljenju da sa školskih uvjerenja trebaju biti izbrisani bilo kakvi simboli koji vrijeđaju bilo čije osjećaje. Traže uvođenje rješenja koja su u dopisu odaslali kantonalnom Ministarstvu obrazovanja, a na koji nikad nisu dobili odgovor.

“Na samom kraju tražimo i podršku jajačkog i bosanskohercegovačkog društva, da se izborimo protiv onih koji žive u prošlosti i ne dopuštaju nam da gradimo budućnost, a ni sadašnjost kakvu želimo, piše u saopćenju Vijeća učenika Srednje strukovne škole “Jajce”.

Related Posts