Vijesti

Japansko ostrvo misteriozno nestalo?

Off 31
Ostrvo Esambe Hanakita Kohima koje se nalazi na oko 500 metara od sjevernog japanskog ostrva Hokaido, nestalo je pod vodom, a stručnjcaci ne znaju ni zašto ni kada je isčezlo.

Prema mišljenju stručnjaka, ostrvo je nestalo pod naletima talasa i vjetrova, ali za to ne postoje dokazi.

Stanovnici sela Sarucu, koje je najbliže nestalom ostrvu na vrhu Hokaida, nisu ni primijetili njegov nestanak.

Riječ je o jednom od 158 nenaseljenih ostrva, kojem je japanska vlada 2014. dala naziv, označavajući ga svojim, a s ciljem da potvrdi svoj teritorijalni i ekonomski status.

Ostrvo Ensabe Hanakita Kohima nalazi se zapadno od Kurilskih ostrva, koja su godinama predmet sporenja između Japana i Rusije.

Prema međunarodnom pravu, ostrva mogu da dobiju ime samo ukoliko se nalaze iznad nivoa vode. Kada je u pitanju ovo ostrvo, ono je poslednji put izmjereno 1987. godine i tada je utvrđeno da se nalazi na 1,4 metra iznad vode.

Utvrđeno je da ostrvo nestaje pod vodom, kada ga pogode snažni vjetrovi i led, koji se stvara svake zime u Ohotskom moru.

Do upozorenja, na mogući nestanak ostrva, došlo je nakon posjete pisca Hirošija Šimicua, koji je u septembru posjetio Sarufucu, dok je pisao nastavak knjige o “izgubljenim” japanskim ostrvima.

Stariji ribari tvrde da se sjećaju da je ostrvo nekada bilo na tom mjestu i danas izbjegavaju taj prolaz jer ga navigacioni sistemi identifikuju kao podvodni greben.

Japanska obalska straža bi trebalo da utvrdi da li se ostrvo zaista u potpunosti nalazi ispod nivoa mora. Ukoliko je tako, to će uticati na neznatno smanjenje japanskih teritorijalnih voda.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže