BiH, Izbori 2018

Ombudsmani upozoravaju na moguću zloupotrebu djece u političke svrhe

Off 97
Ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozivaju sve političke stranke da pokažu da im je zaista stalo do djece i njihovih prava na način što će djecu u potpunosti isključiti iz bilo kakvih aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa političkim zagovaranjima ili promocijama.

Svjesni činjenice da zloupotreba djece u političke svrhe nije zakonski jasno definirana, Ombudsmeni BiH smatraju da bi upravo iz tog razloga trebalo utvrditi jasna pravila ponašanja političara i političkih stranaka u vezi s učešćem djece u političkim aktivnostima, a to bi trebalo da uradi Centralna izborna komisije BiH.

Također, Ombudsmeni BiH naglašavaju da pitanje pozicije djece u izbornim procesima, odnosno, potrebe preveniranja njihove zloupotrebe, svakako bi trebalo da budu uređene izbornim zakonodavstvom.

Ombudsmeni BiH apeliraju na sve aktere na političkoj sceni da ne koriste djecu u svrhu političke promocije, kako van trajanja, tako i za vrijeme izborne kampanje.

“Zloupotreba djece u političke svrhe je apsolutno neprimjerena i na taj način se krše prava djece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čovjeka”, stoji u saopćenju Ombudsmana BiH.

Related Posts