Vijesti

Holanđanin na sudu traži da bude 20 godina mlađi

Off 49
Emil Ratelband (Foto: AFP)
Holanđanin Emil Ratelband, 69-godišnji motivacioni govornik, zatražio je na sudu da zvanično bude 20 godina mlađi jer mu to, kako je rekao, daje veće mogućnosti, između ostalih na aplikacijama za traženje partnera na kojima je sada, tvrdi, diskriminisan.

Ratelband kaže da njegova zakonska starost ne odražava njegovo emotivno stanje, pošto ne može da nađe ni posao ni ljubav. Zato je zatražio da mu datum rođenja bude prepravljen s 11. marta 1949. na 11. mart 1969. godine.

On je svoju želju za promjenom datuma rođenja, uporedio s ljudima koji se identifikuju kao transrodni, prenosi danas “Gardijan” (The Guardian).

“Sa 69 godina sam ograničen. Da imam 49, mogao bih da kupim novu kuću, vozim drugačiji auto. Mogao bih više da radim. Kada sam na Tinderu i kažem da imam 69 godina, ne dobijam odgovor. Kada bih imao 49 godina, s licem kakvo imam, bio bih u luksuznom položaju”, rekao je Ratelband.

On je naveo kako su mu čak i doktori rekli da ima tijelo 45-godišnjeg muškarca.

Sudija je priznao da je promjena roda bila novost u zakonu i da se nekad smatrala nemogućom, ali je upitao Ratelbanda kako bi se osjećali njegovi roditelji ako bi bilo izbrisano njegovih 20 godina života.

Ratelband je odgovorio da njegovi roditelji umrli.

On je također rekao da je voljan da se odrekne prava na penziju, kako bi se osiguralo da ne postoje nepredviđene posljedice promjene njegove starosne dobi.

“Ovo je, stvarno, pitanje slobodne volje”, zaključio je Ratelband na kraju ročišta.

Related Posts