BiH, Formiranje vlasti

Dodik: Imamo 56 poslanika u vladajućoj koaliciji u RS-u

Off 39
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik vjeruje da čak i krajem ovog mjeseca može biti formirana nova Vlada Republike Srpske (RS) te da već sada imaju 56 poslanika u vladajućoj koaliciji u tom bh. entitetu.

Najavio je da će se već u ponedjeljak krenuti s međustranačkim sastancima kako bi RS što prije imala novu vlast, te pristupila usvajaju budžeta i ekonomske politike.

Dodik tvrdi da niko od Demokratskog narodnog saveza (DNS) ne traži da se odrekne svojih poslanika, već da postoje neki ljudi s čijim radom nisu zadovoljni.

“Mi ćemo našu kalkulaciju izvesti na onima koji su za nas sigurni. Ja ne tražim da neko nekog izbacuje iz partije, ali moram da kalkulišem s onima koji su u svim okolnostima sigurni i na koje možemo da računamo”, dodao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Istakao je da će i svaki poslanik iz SNSD-a, koji izgubi povjerenje rukovodstva biti kažnjen.

Milorad Dodik je danas rekao da se ne želi sastati sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom dok se ne izvini zbog poređenja režima u RS sa hitlerovim režimom. Uvest će i praksu da će ići na nacionalne prijeme onima stranim diplomatama koji budu dolazili na proslavu “Dana RS-a”.

Istakao je da je Radovan Višković kandidat SNSD-a za mandatara za sastav nove entitetske vlade i očekuju od novoizabrane predsjednice Željke Cvijanović da ga predloži na tu funkciju, a nije se još razgovaralo o tome koje mjesto u vlasti pripada kojoj stranci.

Dodiku je drago što je dosad opozicioni NDP odlučio da razgovara s SNSD-om na, kako tvrdi, programu jake Republike Srpske.

“Razgovarat ćemo o njihovom učešću u vlasti. Poštujemo to što imaju četiri poslanika”, dodao je Dodik.

Tvrdi da će predložiti novi zakon prema kojem će svi koji se biraju na funkcije na nivou BiH morati da polože zakletvu u parlamentu Republike Srpske.

 

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže