EU, Zdravlje

EU: Povećan broj slučajeva trovanja salmonelom

Off 86
Broj slučajeva trovanja salmonelom preko hrane u Evropskoj uniji povećan je za tri posto od 2014. godine, saopćili su zvaničnici evropskih agencija za zdravlje i bezbjednost hrane.

Bakterija salmonela bila je prošle godine najčešći uzročnik bolesti vezanih za hranu sa udjelom od 22,3 posto u odnosu na 11,5 odsto 2015. godine, saopćili su Evropski centar za sprečavanje i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) i Evropska uprava za bezbjednost hrane (EFSA).

Prošle godine u zemljama Evropske unije zabilježeno 94.530 slučaja salmonele. Salmonela enteritidis, najrašireniji tip povezan sa konzumiranjem jaja i živine, a čini 59 posto slučajeva trovanja u Evropskoj uniji.

“Podaci o porastu broja slučajeva zaraženih je zabrinjavajući i podsjetnik da se ne smijemo opuštati”, rekao je šef ECDC-a Majk Kečpol.

Trovanje salmonelom preko hrane može da dovede do dijareje, groznice, grčeva u stomaku i povraćanja. Simptomi se pojavljuju obično između jednog i tri dana nakon infekcije i bolest traje od četiri do sedam dana. Teži slučajevi mogu se završiti fatalno.

Ukupno 1.766 ljudi primljeno je u bolnicu zbog salmonele 2016. godine, a deset ljudi je umrlo od posljedica zaraze.

Related Posts