EU

Bugarska prvi put predsjedava EU, Zapadni Balkan prioritet

Off 50
Bugarska danas, prvi put od ulaska u članstvo EU, preuzima predsjedavanje Europskom unijom od Estonije,  a europska perspektiva Zapadnog Balkana jedan je od prioriteta te zemlje.

Bugarska koja je najsiromašnija članica EU svoj šestomjesečni mandat počinje uz slogan “Jedinstvo je snaga”.

Sofija je izrazila želju za podsticanjem konsenzusa, jedinstva i konkurentnosti, a poseban izazov predstavlja prevazilaženje postojećih nesuglasica oko izbjegličke krize.

U svom programu, Bugarska navodi da će, pošto je nekoliko članica europskog bloka odbilo sistem kvota za preseljenje azilanata, pokušati da pronađe održiv sistem za rješavanje imigracije.

Dijalog sa trećim zemljama kako bi se učvrstio povratak imigranata kojima je odbijen zahtjev za azil i jačanje kontrola spoljnih granica neke, su od regulativa koje predviđa bugarsko predsjedništvo EU na čelu sa premijerom Bojkom Borisovim.

Bugarsko predsjedništvo EU kao jedan od svojih prioriteta navodi i vraćanje pažnje evropskog bloka na zemlje zapadnog Balkana.

Među skoro 300 sastanaka koji će biti organizovani tokom bugarskog predsjedavanja EU, nalazi se i specijalni samit EU 17. i 18. maja sa zemljama kandidatima za članstvo.

“Evropski projekat neće biti okončan bez integracije Balkana”, rekla je bugarski zvaničnik Liljana Pavlova.

Osim navedenih pitanja, tokom bugarskog predsjedavanja očekuje se i početak odlučujuće faze pregovora o izlasku Velike Britanije iz članstva EU.

Bugarska mandat predsjedavajućeg EU predaje Austriji 1. juna

Related Posts