Dijaspora

Osnovana mreža nevladinih organizacija koje se bave pitanjima dijaspore

Off 70
connexchange30092013-jpg

Na konferenciji "Connexchange", koja je održana u Neumu od 26. do 28. septembra, oformljena je mreža koja će okupljati nevladine organizacije koje se bave pitanjima dijaspore.

Cilj je da se snaga dijaspore stavi funkciju, s obzirom da je bosanskohercegovačka dijaspora jedan od najznačajnijih resursa kojima raspolaže država BiH.

Mrežu nevladinih organizacija koje se bave pitanjem dijaspore je osnovalo dvadeset neprofitnih organizacija iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, a na inicijativu CLDD Centara za lokalni razvoj i dijasporu, koji djeluju u pet gradova BiH pod pokroviteljstvom Ureda za dobrovoljni povratak Grada Stockholma.

Na konferenciji je zaključeno da je nefunkcionalan politički sistem u zemlji onemogućio da se taj resurs stavi maksimalno u funkciju i pomogne oporavku i razvoju zemlje. Time je spriječeno uključivanje bh. građana u taj proces, tako da su uspješni i obrazovani građani BiH širom svijeta ostali kao bogat resurs potpuno neiskorišteni, a jedini način uključivanja ljudi iz dijaspore svodi se na slanje novčane pomoći porodici i prijateljima, koji su u BiH suočeni sa teškom ekonomskom krizom.

Ta podrška iz godine u godinu će biti sve manja i stoga je neophodno na vrijeme poduzeti sistemske korake kako bi se taj resurs stavio u funkciju, istaknuto je na konferenciji.

Ekonomsko i kulturno povezivanje, sudjelovanje u izbornom procesu, promocija države BiH u svijetu i privlačenje investicija, zadatak su, kako je zaključeno, koji u kontinuitetu mora biti primaran narednih godina.

Nevladin sektor, kroz koji se ostvaruju prava i interesi oko milion iseljenika širom svijeta, povezivanjem s nevladinim sektorom u domovini, može osigurati veću uključnost dijaspore u ključne procese u domovini.

Tokom trajanja konferencije posebna pažnja posvećena je pitanjima mladih u dijaspori i njihovom povezivanju s mladima u BiH.

Na taj način će se osigurati podrška obrazovanju, privlačenju investitora u BiH i promociji zemlje, kao bogatstva različitosti.

Nevladine organizacije u zemlji i dijaspori pokrenut će, kako je saopćeno, zajedničke demokratske procese, iskazujući da im je sudbinski važno da Bosna i Hercegovina ide putem ekonomskog i kulturnog jačanja, do kojega se može doći stvaranjem funkcionalne mreže nevladinih organizacija koje se bave pitanjem dijaspore.

-Susret nevladinih oranizacija u okviru "Connexchange“ Neum 2013, bio je prilika da se prvi put susretnu predstavnici nevladinih organizacija iz djaspore i matice. Ova konferencija je razbila brojne predrasude sa kojima smo živjeli godinama. Prvi put se sada pokazalo da posjedujemo nevjerovatnu snagu organizacija u dijaspori koje nude jedan sasvim drugačiji kvalitet od onoga kakav smo navikli da gledamo decenijama. Izrasla je jedna nova generacija građana BiH, koji svojim obrazovajnem, uticajem i vezama, imaju snagu da BiH otvore nove mogućnosti u svijetu – kazala je voditeljica Ureda za dobrovoljni povratak Grada Stockholma Emina Krzović.

Također, kako je ocijenila, mladi u zemlji će, u saradnji sa dijasporom, moći ubuduće stvarati ambijent u zemlji, u kojem će biti prihvaćeni i cijenjeni, dajući svoj maksimum za oporavak i razvoj BiH.

Zaključeno je da će članice mreže "Connexchange“ naredne godine sudjelovati na Kongresu dijaspore koji će u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore BiH biti održan u Sarajevu.

Također, pozvana su i druga udruženja koja se bave pitanjima dijaspore da se uključe u mrežu tako što će kontaktirati Centre za lokalni razvoj i dijasporu u BiH.

Rezulati djelovanja mreže biti će predstavljeni u oktobru 2014. na trećoj konferenciji "Connexchange“.

Arhiva

Rujan 2015
P U S Č P S N
« kol.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930