BiH

Zvizdić: Tražićemo informaciju o nabavci oružja za MUP RS

Off 73
Pripadnici MUP-a RS tokom defilea ulicama Banjaluke 2018. godine povodom obilježavanja neustavnog datuma Dana RS - 09. januara (Foto: AP - Amel Emrić)
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas da će ta državna institucija zatražiti od nadležnih organa informacije o nabavci oružja za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS i da li je to u skladu sa standardima kada je riječ o naoružavanju i nabavci oružja za Bosnu i Hercegovinu.

Odgovarajući na pitanje, Zvizdić je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da treba obrazložiti razloge nabavljanja tako velike količine “dugih cijevi”.

“U Bosni i Hercegovini svaka nabavka oružja, pogotovo u količinama u kojima to sada radi MUP RS, nešto je što zabrine sve građane, imajući u vidu našu prošlost. Treba na najadekvatniji način obrazložiti razloge nabavljanja tako velike količine automatskih pušaka ili dugih cijevi”, upozorio je Zvizdić.

Ako poveća broj migranata, BiH neće moći adekvatno odgovoriti

Govoreći o problemu ilegalnih migranata, Zvizdić je naveo da su na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH usvojeni određeni zaključci, a da bi na idućoj sjednici trebalo da se nađe integrisana informacija o situaciji na granicama i na mjestima gdje ovi ljudi ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

“Problem je što BiH nema kapacitete za prihvat na hiljade izbjeglica. Trenutno u našim smještajima imamo oko 100 mjesta. Ako se poveća broj ilegalnih migranata, Bosna i Hercegovina neće moći da odgovori sa kapacitetima kojima raspolaže i moraće da traži i finansijsku, institucionalnu i svaku drugu pomoć od međunarodnih organizacija i Evropske unije u vezi s prihvatom, opremom, novcem, zdravstvom i obrazovanjem”, napomenuo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, kapaciteti BiH nisu takvi da u brzom vremenu može da prihvati 22 ili 30 hiljada migranata.

“Ako to ostane na sadašnjem nivou od 1.000 do 1.500 možemo adekvatno djelovati. Mora biti uspostavljena adekvatna kontrola granica, posebno sa Crnom Gorom”, naglasio je Zvizdić.

Zvizdić je istakao da Bosna i Hercegovina i dalje ostaje pri stavu da će humano postupati prema svima koji dođu u BiH i pokušati da im, u skladu sa kapacitetima, obezbijedi smještaj i druge potrebe koje neće povrijediti njihovo dostojanstvo.

Related Posts