BiH

Zvizdić: Osigurana većina za povećanje akciza za gorivo?

Off 83
Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da ima informacije da je u parlamentu BiH osigurana većina kako bi ponovo bila pokrenuta procedura za usvajanje seta zakona o akcizama.

Zvizdić je najavio da će Vijeće ministara napraviti novi krug razgovora, navodeći da inicijativa mora krenuti ponovo od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Obavićemo razgovore, posebno sa Savezom za promjene, MMF-om i drugim učesnicima, posebno o pitanju ugradnje odredbi o plavom dizelu u zakonu”, rekao je Zvizdić.

On je naglasio da je pitanje akciza “s polja struke, konkrentih činjenica, benefita koje bi dobili, prebačeno na polje politikanstva” i istakao da je akciza jedan od najefikasnijih instrumenata za izgradnju putne infrastrukture.

“U Domu naroda je to prošlo bez ikakvih problema. Čini mi se da unutar parlamenta BiH treba raditi na objedinjavanju političkih partija koji zaista žele infrastrukuturni i ekonomski razvoj BiH”, dodao je Zvizdić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije 10. maja usvojio Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čime je ovaj set zakona oboren.

Ovim zakonskim prijedlozima, koje je već usvojio Dom naroda, bilo je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru. Prikupljeni novac, kako je predočeno parlamentarcima, bio bi utrošen za ubrzanje gradnje auto puta na koridoru V-c.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radio - televizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže