BiH

Zenica: Radnici Željezare traže rješavanje svog statusa

Off 69
00:35
Oko 150 radnika Željezare Zenica danas je, u organizaciji sindikata te firme, održalo protestnu šetnju. Kolona je krenula ispred direkcije Željezare, a završena je pred zgradom kantonalne vlade i gradske uprave u Zenici.

Na ovaj način radnici su željeli skrenuti pažnju na težak položaj u kome se nalaze, a koji se ogleda kroz neuplaćene doprinose, nemogućnost sticanja penzije i neisplaćene plate, dok se firma nalazi pred stečajem. Naročito ističu sporost Vlade Federacije, koja je vlasnik Željezare, u rješavanju njihovih problema.

Uposleni očekuju da bi im danas mogla biti uplaćena jednokratna pomoć u iznosu od oko 900 KM po uposleniku, koja im je obećana prošlog mjeseca, nakon protesta održanih u Sarajevu.

Vlada Federacije planira osnivanje novog preduzeća koji bi uglavnom pružalo usluge ishrane za ArcelorMittal.

Predsjednik sindikata Avdija Halilović kaže da radnici samo traže konačno rješenje – kako i na koji način zdravi dio firme uvesti u posao pripreme obroka za ArcelorMittal, a ostatak adekvatno zbrinuti u skladu s zakonom.

Radnici Željezare traže da vlasnik, Vlada Federacije, ne odugovlači s realizacijom svojih odluka i da konačno smogne hrabrosti i, kako kažu, prema njima postupi kao prema ljudskim bićima.

Related Posts