BiH, Zdravlje

Zdravstveni radnici USK: Ostavka ministra ili generalni štrajk

Off 59

Sindikat zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona (USK) zatražio je na vanrednoj sjednici smjenu resornog ministra Hazima Kapića, zbog, kako su naveli, nagomilanih problema u zdravstvu tog kantona, javio je dopisnik BHRT-a.

Sindikat zahtijeva održavanje hitne tematske sjednice Skupštine USK o stanju u zdravstvu, te provedbu odredbi iz kolektivnog ugovora i povećanje plaća zdravstvenim radnicima.

U suprotnom će, najavili su, stupiti u generalni štrajk.

Kolektivni ugovor između sindikata zdravstva i Vlade Unsko-sanskog kantona potpisan je u martu ove godine, a na snagu je trebalo da stupi 1. maja. Ugovor predviđa povećanje ukupnih primanja uposlenika u zdravstvu jer je satnica povećana sa 2,0 na 2,35 KM.

Mirsad Muhamedagić, predsjednik Sindikata uposlenih u zdravstvu USK, izjavio je da se sindikat već previše odrekao kada je pristao na 37,5 sati radnog vremena.

“Mi smo tu već izgubili 12 posto, a sada ne možemo doći na satnicu od 2,35. Postavlja se pitanje, ko će raditi u zdravstvu za ovakvu malu satnicu”, rekao je Muhamedagić.

S druge strane, ministar zdravstva ističe da je kolektivni ugovor sa sindikatima potpisao njegov prethodnik, te da su satnicu od 2,35 ispoštovali samo domovi zdravlja u Velikoj Kladuši i Cazinu.

Nakon toga su, naveo je ministar, pojedine zdravstvene ustanove tražile satnicu od 2,14 jer nisu mogle finansijski ispoštovati dogovorenu cijenu.

“Mi smo pod pritiskom potpisali aneks ugovora i rekli smo da satnica može da bude 2,14, ali samo za ustanove koje ne mogu da ispoštuju satnicu od 2,35”, rekao je ministar Kapić.

Sindikat ministru zamjera i odugovlačenje procedure oko višemilionskog kreditnog zaduženja kantonalne bolnice, čiji dug iznosi oko 13 miliona maraka.

Ministar tvrdi da slijedi redosljed aktivnosti za dobijanje kredita, ali i da želi utvrditi kako je dug nastao te kako će bolnica vraćati kredit.

Related Posts