BiH

ZDK: Raspisan tender za uvođenje e-recepta

Off 35

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) raspisao je tender za odabir izvođača za uvođenje elektronskog recepta, što bi trebalo da bude dalji iskorak u procesu informatizacije zdravstvenog sistema u ovom kantonu.

Uvođenje e-recepta ima višestruke prednosti, od olakšica ljekarima u propisivanju recepata, ispravnog pisanja i isključivanja grešaka u propisivanju lijekova u skladu sa važećom legendom za pisanje, tačnog definisanja doze i količine propisanog lijeka u liječenju pacijenta. Regulisati će se i potrošnja lijekova, od automatske kontrole pri propisivanju lijeka u skladu sa važećim uputstvom, kao i količinom propisanog lijeka za period liječenja pacijenta.

Zavod zdravstvenog osiguranja će imati jednostavnu kontrolu potrošnje lijekova kroz dnevne izvještaje o potrošnji po ljekarima, domovima zdravlja, originalnim pakovanjima, zaštićenim nazivima lijekova.

Na ovaj način Zavod će imati uvid i dnevnu ažurnost o potrošnji lijekova, te odmah analizirati potrošnju lijekova po ustanovama i preuzeti potrebne mjere usljed eventualnog prekoračenja potrošnje lijekova, a ne čekati i do dva mjeseca da se fizički obrade recepti, kao što je bilo do sada.

Na navedeni način će se regulisati i prekoračenje potrošnje lijekova sa “esencijale liste” pojedinih zdravstvenih ustanova, a osigurana lica će uvođenjem e-recepta dobiti brzu i kvalitetnu uslugu i mogućnost realizacije, odnosno podizanja lijeka u bilo kojoj apoteci u Zeničko-dobojskom kantonu.

Related Posts