BiH

SDP, DF, A-SDA, NB, NS i SBB dogovorili koaliciju u Zeničko-dobojskom kantonu

Off 187
Predstavnici  šest  političkih stranaka   udruženih u građanski blok u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, u  sjedištu SDP-a u Zenici potpisali su dokument o zajedničkim principima djelovanja u Skupštini ZDK ,čime je formirana većina. Izostao je potpis  Stranke za BiH,  javlja dopisnik  BHRT.

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke, Demokratske fronte, Stranke demokratske aktivnosti A-SDA, Nezavisnog bloka i Saveza za bolju budućnost potpisali su danas u Zenici Zajedničke principe i okvir djelovanja u Zeničko-dobojskom kantonu za mandatni period 2018.-2022.

Iako je bilo najavljeno, sporazum nisu potpisali predstavnici Stranke za BiH.

Stranke potpisnice ovog dokumenta mogu računati na ukupno 20 glasova u novom sazivu Skupštine ZDK, odnosno za dva više od 18 potrebnih za formiranje većine.

Kako je navedeno u dokumentu, koaliranje na kantonalnom nivou ne obavezuje niti isključuje koaliranje na višim ili nižim nivoima vlasti, niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

Najavljeno je, između ostalog, da će svi učesnici skupštinske većine potpisati detaljan dokument usaglašene platforme sa osnovnim principima djelovanja, akcionim planom djelovanja, setom zakona i podzakonskih akata, te mjerama i inicijativama.
Istaknuto je da će potpisnici striktno poštovati zakon i konkursne procedure pri zapošljavanju te vratiti dignitet institutu konkursa.
Pitanje mandatara i sastava buduće Vlade ZDK rješavat će se kasnije.

Novi sastanak predstavnika ovih stranaka najavljen je za ponedjeljak kada će se razgovarati o konstituirajućoj sjednici Skupštine ZDK koja bi trebalo da bude održana oko 20. novembra.

Nakon Tuzlanskog kantona, Zenica će biti drugi kanton u Federaciji koji formira skupštinsku većnu bez nacionalnih stranaka, dok se takva odluka očekuje i u Kantonu Sarajevo.

 

 

Related Posts