BiH, Okoliš

Zagađenje zraka u KS: Ukinute mjere upozorenja, na snazi pripravnost

Off 47
Zbog pada koncentracije zagađujućih materija čvrstih čestica PM10 u zraku koji su nastupili uslijed iznenadne promjene vremenskih prilika, na području Kantona Sarajevo se ukida Druga epizoda “Upozorenje”, a na snazi ostaje Prva epizoda “Pripravnost” sa određenim mjerama.

Odluku je donio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, u funkciji predsjednika Operativnog štaba.

Odluka stupa na snagu danom donošenja, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

Iz Operativnog štaba podsjećaju da na snazi ostaju mjere iz Prve epizode “Pripravnost”, Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo:

– Intenzivirati aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica koji vrše redovno (mehaničko čišćenje i pranje cesta), kao i zimsko održavanje cesta uz upotrebu “mokrog postupka”, radi smanjenja emisija prašine.

– Pozivaju se pravna lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena, kako bi se doprinijelo rasterećenju kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

– Zabranjuje se kretanje automobila (na potezu Baščaršija – Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO1 ili manju, i dizel motori normu EURO3 ili manju, uz pojačane kontrole organa MUP-a. Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći i vatrogasaca), taxi vozila, električnih vozila i vozila na plin.

– Zabranjuje se saobraćaj za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja. Tehnička regulacija saobraćaja za vrijeme zabrane vršit će se privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom, znacima i naredbama koje daju ovlaštena policijska lica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode. Za vrijeme trajanja zabrane saobraćaja, upravitelji cesta su dužni svaki iz svoje nadležnosti izvršiti postavljanje privremene saobraćajne signalizacije i opreme, uključujući i održavanje iste.

– Upozoravaju se pravna i fizička lica da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima. U slučaju sumnje na takva nedozvoljena postupanja prijave uputiti na Eko-telefon br. 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite broj 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona Sarajevo.

– Upozoravaju se operatori svih postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2ºC.

– Upozoravaju se operatori svih postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW koja koriste prirodni gas, da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 1ºC.

– Upozorava se stanovništvo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka.

– Apeluje se na vozače da racionalno i odgovorno koriste privatne automobile.

– Pojačava se inspekcijski nadzor nad gradilištima.

– Upozoravaju se rizične grupe stanovništva da smanjenje kretanja.

Related Posts