BiH

Vlada RS: Za restrukturiranje ŽRS potrebno riješiti višak radnika

Off 261

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama, po hitnom postupku, a srž utvrđenog prijedloga je otpuštanje prekobrojnih radnika.

Iz entitetske vlade je saopćeno da su Željeznice RS-a preduzele aktivnosti na provođenju postupka restrukturiranja, a „da bi bilo omogućeno da taj postupak bude uspješno okončan, neophodno je riješiti pitanje viška radnika“.

Veći broj radnika Željeznica RS-a ima godine staža predviđene propisima koji uređuju oblast penzijskog osiguranja, ali nemaju potrebne godine života.

U ovom slučaju radi se, uglavnom, o radnicima izvršne službe kojima se priznaje beneficirani radni staž, te, ukoliko ostanu nezbrinuti nakon restrukturiranja, mala je ili skoro nikakva mogućnost da nađu novo zaposlenje.

“Donošenjem prijedloga po hitnom postupku Željeznice bi, već nakon stupanja na snagu zakona, mogle da riješe pitanje penzionisanja oko 260 radnika”, tvrdi u saopćenju entitetska vlada.

Svjetska banka je aktivno uključena u ovaj postupak, a Ministarstvo saobraćaja i veza, te Željeznice RS-a vode pregovore s bankom za dobijanje kredita kojim bi postupak restrukturiranja bio uspješno proveden.

Related Posts