BiH

Vlada Federacije ugasila “OdRaz”

Off 207

Zamjenica premijera i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević kazala je kako je aktualna entitetska vlada ugasila Fondaciju “OdRaz”. Kako je rekla, nisu uspjeli u nastojanju da OdRaz nastavi rad.

“Prije nas nastali su određeni problemi i fondacija se suočila s nepovjerenjem međunarodnih financijskih institucija. Stoga je bilo neizvedivo provesti bilo kakve projekte preko OdRaza. Mi smo se u Vladi uistinu trudili protekle dvije godine da osiguramo uvjete da ona nastavi s radom. Na žalost, nismo imali rezultata i jedino što je bilo pošteno je da pokrenemo postupak gašenja Fondacije OdRaz”, kazala je na konferenciji za novinare ministrica Milićević, nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Prema njenim riječima, Vlada Federacije BiH izmirila je sve obveze OdRaza, i prema radnicima, i prema dobavljačima, a radili se o cifri od oko 800.000 BAM.

Što se tiče odgovornosti za situaciju u OdRazu, Milićević je kazala kako je eventualna odgovornost na prošloj vladi u čijem mandatu su i nastali problemi, dodavši kako je to posao za pravosudne organe i oni će dati konačnu ocjenu.

Odluke nakon prestanka rada Odraza

Federalna vlada donijela je više odluka nakon što je prestala da radi Fondacija OdRaz, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Jednom od odluka je utvrđeno da će novčana sredstva na računima otvorenih kod komercijalnih banaka, namijenjenih za finansiranje operativnih troškova Fondacije, u iznosu od 11.523,40 BAM, biti prebačena u Budžet FBiH.

Donesena je i Odluka da arhiv koji je nastao tokom poslovanja Fondacije preuzima na Federalno ministarstvo financija. Također su donesene odluke o raspodjeli imovine Fondacije, o prenosu njenih prava i obaveza po osnovu implementacije Projekta SME I i SME II, o usvajanju završnog izvještaja o provedbi Projekta podrške razvoja lokalnih zajednica – PRLZ, o prenosu prava po osnovu potraživanja Fondacije, o prenosu prava i obaveza Fondacije po osnovu sudskih sporova i o izmirenju obaveza po osnovu troškova nastalih u postupku prestanka rada Fondacije u periodu od 1.5. do 31.5.2017. godine.

Related Posts