BiH

Vanredno stanje zbog poplava, vodostaji rijeka u porastu

Off 466
Usljed porasta temperatura i topljenja snijega, povišen je vodostaj nekoliko rijeka u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a na pojedinim područjima voda se izlila i preplavila poljoprivredne površine, te prodrla u stambene objekte.

Snijeg koji se naglo topi uzrokovao je porast vodostaja rijeka i poplave u dijelovima Krajine, Kostajnice, Novog Grada i Prijedora.

Stanovnici brojnih naselja na području Unsko-sanskog kantona suočavaju se sa posljedicama topljenja velikih količina snijega.

U Prijedoru poplavljeno više od 100 domaćinstava

Vodostaj Sane u Prijedoru je u laganom opadanju i trenutno iznosi 452 centimetra, rekao je Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

On je dodao da se šteta od poplava može sagledati tek kad se voda povuče u korito.

Šef Odsjeka civilne zaštite Dušan Vranješ kaže da se očekuje dalji blagi pad vodostaja, a budući da je znatan broj objekata pod vodom, ostaju na snazi mjere pripravnosti i prvi stepen redovne odbrane od poplava.

U Prijedoru je poplavljeno oko 100 stambenih objekata,a vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 22 centimetra i jutros u 8.00 sati iznostio je 482 centimetra.

Više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomenjica je poplavljeno, te veliki dio poljoprivrednih površinau tim mjesnim zajednicama, a oko 10 stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda.

Una u Novom Gradu lagano opada, Sana stagnira

Vodostaj rijeke Une u Novom gradu opada i trenutno je u visini od 501 centimetar, dok vodostaj Sane stagnira, saopšteno je iz lokalnog Centra za obavještavanje.

Načelnik opštine Miroslav Drljača kaže da je u ovoj opštini poplavljeno desetak stambenih objekata u naseljima Vidorije, Rudice, Urije, Dobrljin i Poljavnice, te da Opštinski štab za vanredne situacije i dalje prati situaciju.

Od juče ujutro u Novom Gradu na snazi su redovne mjere zaštite od poplava.

Zbog izlivanja rijeke Sane u prekidu je saobraćaj na putu pored stočne pijace u Novom Gradu i putu Urije-Šuća u ovim prigradskim naseljima.

Zbog izlivanja Sane u Blagaju između 8. i 9. marta u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac, a od juče na lokalnom putu Blagaj-Dvorna

U Kostajnici tokom noći povišen vodostaj

U Kostajnici je noćas proglašeno vanredno stanje zbog povišenog vodostaja rijeke Une, koji je prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno, saopštio je portparol ove opštine.

On je dodao da vodostaj rijeke Une i dalje raste, te da je tokom noći, povišen za 5 centimetara.

“Noć u ovoj opštini protekla je u odbrani kuća od plavljenja rijeke Une u Ulici Ranka Šipke, gdje su pripadnici Civilne zaštite, kao i zaposleni u komunalnom preduzeću, vatrogasci i volonteri gradili i utvrđivali nasipe, odbranili kuće”, rekao je načelnik Kostajnice Drago Bundalo.

Portparol opštine Kostajnica rekao je da je ugroženo 11 stambenih objekata, kao i da su pomoćni objekti poplavljeni.

Zbog izlivanja rijeke Une za saobraćaj je zatvoren put Dvor-Hrvatska Kostajnica, a naselje Kuljani je odsječeno i moguće mu je prići samo čamcima.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je da za sada nema poplavljenih objekata ali da se voda približila kućama u naseljima Matijevići i Kuljani.

Prema njegovim riječima, vodostaj Une je stagnirao noćas od 3.00 do 6.00 časova, a u narednih sat vremena, porastao je jedan centimetar.

Izlijevanje rijeka izazvalo je obilne poplave i u Hrvatskoj. Prirodnom nepogodom najteže je pogođena Hrvatska Kostajnica. 

Tokom sjednice Kriznog stožera Civilne zaštite u Hrvatskoj Kostajnici, na kojoj je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u novom klizištu oštećeno je desetak kuća, od kojih neke potpuno. 

“Dio brda otklizao je u podnožje, ali na sreću nema ljudskih žrtava. Uzrok su velike količine snijega koji je pao u Hrvatskoj Kostajnici. Topljenjem je došlo do klizišta. Hrvatska Vlada će u saradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom učiniti napore da se pomogne ljudima koji su ostali bez svojih domova. Osigurat ćemo im smještaj i pomoći u obnovi kuća”, rekao je Plenković.

Vanredna situacija proglašena i u Kozarskoj Dubici

“Na području Kozarske Dubice na snazi su vanredne mjere zaštite od poplava, a iako su vodostaji rijeka Une i Sane u porastu, veće opasnosti od izlivanja i poplava nema i grad nije ugrožen”, rekao je šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.

Vodostaj Une i Sane je u porastu za oko dva centimetra za sat, a zbog izlivanja Une u području naselja Špilja i Vrioci, prekinut je saobraćaj na magistralnom putu Kostajnica-Kozarska Dubica, a zbog oštećenja mosta u Božićima i regionalni put prema Moštanici.

Vodostaj Une jutros je u 7.00 časova iznosio 464, a Save 857 centimetara.

U cazinskoj MZ Stijena najteže stanje, izlila se Horljava

Vodostaj rijeke Mutnice u Cazinu jutros u šest sati iznosio je 237 centimetara, a maksimalni nivo zabilježen je sinoć u 23.00 časa, kada je iznosio 253 centimetra.

Najteže stanje u Cazinu je na području Mjesne zajednice Stijena, gdje se izlila rijeka Horljava, a most prema Vilenjači je poplavljen, usljed čega je obustavljen saobraćaj na relaciji Stijena-Vilenjača.

Prema riječima šefa Službe Civilne zaštite Cazin Saida Mujića, veće štete nakon otapanja snijega i kiše spriječene su zahvaljujući radovima izvedenim proteklih godina na čišćenju vodotoka i korita Mutnice, Korane i Horljave.

 

 

Vodostaj Save je također u porastu i u toku dana se očekuje da ta rijeka na hidrološkoj stanici Gradiška pređe kotu redovne odbrane od poplava.

Iz Hidrometeorološkoj zavoda RS-a precizirali su da je vodostaj u 8.00 sati na Savi iznosio 698 cm.

Trenutno su vodostaji u stagnaciji ali zbog očekivanih padavina u narednim danima kao i topljenja snijega prognozira se dodatno povećanje vodostaja na ovim rijekama. 

Agencije za vodno područje rijeke (AVP) Save Sarajevo upozorava lokalno stanovništvo i službe nadležne za provođenje mjera zaštite na povećan oprez zbog mogućeg izljevanja rijeka iz korita i plavljenja okolnog terena, objekata i infrastrukture.

BIHAMK: Zbog izlijevanja Une, obustavljen saobraćaj na nekoliko putnih pravaca

Zbog izlijevanja Une obustavljen je saobraćaj na dionici Špilja-Vrioci na magistralnom putu M-14 Bosanska Dubica-Kostajnica, a u funkciji su alternativni pravci.

Kolovoz je mjestimično mokar zbog povremenih padavina, a odroni su učestali na brojnim dionicama.

Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Foča, Srbljani-Bosanska Krupa, Jablanica-Mostar, Jajce-Banjaluka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Zbog aktivnog klizišta na autoputu A-1, dionici Sarajevo zapad-Lepenica, saobraćaj u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren je iz vozne u preticajnu traku.

Na graničnim prelazima se ne čeka duže od 30 minuta.

Vozačima se preporučuje oprezna vožnja i napominje da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Related Posts