BiH, Privreda

Usorac: Poljoprivrednici očekuju više novca za podsticaje

Off 81
Foto: Arhiv
Za poljoprivrednike je 2017. bila veoma teška, a u ovoj godini očekuju povećanje sredstava za podsticaje, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača/mljekara u Republici Srpskoj Vladimir Usorac.

Usorac očekuje da se povećaju izdvajanja iz entitetskog budžeta za poljoprivredu, jer je, kako kaže, sadašnjih 60 miliona KM malo.

Tvrdi da “imaju obećanje da će taj iznos biti povećan za 10 miliona KM, nakon što su usvojene izmjene Zakona o akcizama“.

“Prvo je štetu ratarima i voćarima pričinio mraz, a zatim i suša, dok je dodatni teret donijelo i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je jedna od najvećih elementarnih nepogoda koja je zadesila poljoprivredu i privredu”, tvrdi predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača/mljekara u RS Vladimir Usorac.

Ipak, navodi da su uz velike napore i pomoć resornog ministarstva uspjeli održati proizvodnju koja je u mljekarskom sektoru dijelom i povećana, nakon što se ušlo u redovno plaćanje premija.

“Ta redovnost u plaćanju podsticaja održala je poljoprivredu u životu, uz fleksibilnost ljudi koji rade i koji su uspjeli da prevaziđu sve probleme”, naveo je Usorac.

Na nedavnom sastanku resornog entitetskog ministra Steve Mirjanića s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske analiziran je uticaj donesenog seta zakona o akcizama u BiH na poljoprivrednu proizvodnju u RS, te je ukazano da se očekuje povećanje troškova poljoprivredne proizvodnje za 4%, odnosno za nešto više od 60 KM/ha.

U narednom periodu, najavljeno je, biće definisan iznos regresiranog goriva po hektaru za 2018. godinu i način obezbjeđenja dodatnih sredstava kojima bi se amortizovao uticaj zakona o akcizama na poljoprivrednu proizvodnju.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske navode da se procjenjuje da će ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini iznositi 1.690.293.471 KM i za 16% će biti veća od prosječne ukupne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za posljednje tri godine, dok se ukupna vrijednost proizvodnje u prehrambenoj industriji procjenjuje na 966.372.000 KM.

Ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije iznosi oko 2.270.286.627 KM.

“Uprkos odsustvu adekvatnih mjera zaštite domaće proizvodnje na nivou Bosne i Hercegovine, Republika Srpska u posljednje tri godine bilježi rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, vrijednosno i količinski, pri čemu RS uvozi oko 28% ukupnog uvoza, dok u izvozu čini oko 40% od ukupnog izvoza u Bosni i Hercegovini”, navodi se u informaciji o ostvarivanju poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini, koju je nedavno prihvatila entitetska vlada.

Navedeni rezultati u proizvodnji i plasmanu, kako se navodi, ne bi bili ostvareni da nije bilo adekvatnih podsticajnih mjera Vlade, a ukupna realizovana sredstava u 2017. godini iznose 112.232.760 KM.

Related Posts