BiH

UPFBiH: Novi prijedlozi zakona Vlade FBiH ne donose promjene

Off 38
Prijedlozi zakona o doprinosima i o porezu na dohodak u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje je Vlada FBiH utvrdila juče, iako nazvani reformskim, ne donose nikakve promjene, saopštili su iz Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH).

Članovi Udruženja su pozdravili, kako su rekli “ponovno aktiviranje Vlade FBiH i rad na donošenju reformskih zakona”, ali da je najmanje što se od moglo očekivati da predlože zakone o doprinosima i o porezu na dohodak koji će biti reformski po svojoj suštini, a ne samo po nazivu.

Oni su rekli da su svjesni da je da je slanje tih prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru direktna posljedica pritiska predstavnika određenih međunarodnih finansijskih organizacija.

Iz UPFBiH su istakli da se u obrazloženju za donošenje tih prijedloga zakona tvrdi da se radi o neutralnoj reformi, ali da kalkulacije koje je uradilo Udruženje govore da će ukoliko ti zakoni budu usvojeni, prihodi države biti povećani za 1,5 do dva odsto.

Predloženi zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak bi, ukoliko budu usvojeni, doveli do rasterećenja viših plata koje dobijaju zaposleni u javnom sektoru, dok bi niže plate bile dodatno opreterećene, što bi dovelo do novih nameta u realnom sektoru koji je i sada pod velikim pritiskom različitih davanja prema državi, kažu iz UPFBiH.

Prema njihovim riječima, očekuju i nadaju se da će predstavnici i delegati u Parlamentu FBiH raditi u interesu onih koji su ih birali, te da će pokazati ekonomski patriotizam i odbiti da štiti interese MMF-a, tako što neće usvojiti prijedloge zakona o doprinosima i o porezu na dohodak u obliku koji je predložila Vlada FBiH.

“Sigurni smo da stranke neće preuzeti rizik glasajući za predložene zakone, četiri mjeseca pred izbore”, saopšteno je iz UPFBiH.

Related Posts