BiH

UO BHRT-a: BHRT od 30. juna privremeno prekida program

Off 1539

Upravni odbor BHRT-a danas je donio odluku da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa. Ova odluke direktna je posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona, i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM.

Institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa. Današnja odluka je time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse.

Ova odluka imat će posljedice na funkcionisanje cjelokupnog sistema javnog emitovanja.

Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najtješnje sarađuje sa poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena današnja odluka.

Zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasjedanju.

O ovoj odluci i dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi BHRT bit će obaviještena javnost, domaće i relevantne međunarodne institucije.

Bosna i Hercegovina će, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou.

Na kraju današnje sjednice izvršena je i redovna rotacija na poziciji predsjedavajućeg. Od iduće sjednice, Upravnim odborom BHRT-a će predsjedavati Sanja Latinović iz Banjaluke.

Govori: Esad Gotovuša, predsjedavajući UO BHRT-a

 

 

Related Posts