BiH, Mladi

Univerzitet u Sarajevu promovisao 93 doktora nauka

Off 375
Rektor sarajevskog Univerziteta prof. dr. Rifat Škrijelj, te prorektori Univerziteta i dekani fakulteta i akademija promovisali su danas 93 doktora nauka sa 16 organizacionih jedinica fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Osim iz BiH doktori nauka dolaze i iz zemalja regije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Škrijelj je istakao da je ono što njega kao rektora čini ponosnim činjenica da se radi uglavnom o mladim ljudima, koji su, kako je istakao, svoje izvanredne rezultate u nauci već sada krunisali odbranom doktorskih disertacija.

“Na ovaj način smo na nekim fakultetima jako podmladili kadar, što je prvi pozitivan efekt ovakvih događaja”, ocijenio je Škrijelj.

Napomenuo je da se nekada stiče kriva slika da se radi o hiperprodukciji kadra. On naglašava da od svih danas promoviranih doktora nauka samo dvoje nisu u radnom odnosu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu zaključio je da su ovi mladi ljudi odbranom doktorskih disertacija istovremeno otvorili i vrata nauke te da se sada širom svijeta mogu uključivati u naučno-istraživačke timove i na taj način doprinositi razvoju Univerziteta u Sarajevu i BiH.

“Ponosan sam na ovaj događaj” , kazao je Škrijelj, koji je najavio je da će se od naredne godine ovakve promocije odvijati dva puta godišnje, i to u junu i decembru.

Jedna od danas promoviranih doktora nauka je i 26-godišnja Elma Šatrović iz Sarajeva, koja je jedna od najmlađih doktora nauka u historiji Univerziteta u Sarajevu, te historiji Ekonomskog fakulteta.

“Izuzetno mi je velika čast biti danas ovdje te biti promovirana kao doktor ekonomskih nauka. Želja mi je bila da radim i živim u BiH, međutim nije bila iskazana potreba za mojim angažmanom”, rekla je ova mlada doktorica nauka.

Nakon što je bila najbolji student prvog i drugog ciklusa tokom studiranja te dobitnica “zlatne značke”, ali  nije imala priliku naći posao u BiH, odlučila je da je za nju najbolja opcija rad u inostranstvu.

Promoviranim doktorima nauka diplome su uručene na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Related Posts