BiH, Sud i tužilaštvo

Tuzla: Naloženo dodatno vještačenje poslovanja “Dite”

Off 30

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Tuzli na suđenju bivšim direktorima Fabrike deterdženata “Dita” za zloupotrebe položaja, odobrilo je zahtjev tužilaca da se izvrši dodatno vještačenje povrata robe iz kompanije “Lora” upućene “Diti”, saznaje BIRN. 

Tužilac Kenan Balić zatražio je da se izvrši dodatno vještačenje povrata robe koju je potpisao optuženi Adnan Džidić za 2014. godinu.

“Također, tražimo vještačenje povrata robe koju su potpisale druge osobe prije Džidića, te koliko je vraćene robe “Lora” platila “Diti”, rekao je Balić.

Vještaci Lejla Hadžić i Mirza Halilović prethodno su na suđenju bivšim direktorima Fabrike deterdženata “Dita” Abdulahu Šahmanoviću i Adnanu Džidiću, iznijeli nalaz vještačenja povrata robe iz sarajevske kompanije “Lora” upućene tuzlanskoj “Diti”.

Abdulah Šahmanović, koji je bio direktor “Dite” 2005. godine, te Adnan Džidić, koji je tu dužnost obavljao od septembra 2005. do 2012. godine, terete se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, u vezi s odlukama koje su donosili tokom poslovnog odnosa s firmom “Lora” iz Sarajeva, koja je bila generalni distributer proizvoda “Dite”.

U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić kršili odredbe Pravilnika o načinu i uvjetima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, te u slučaju Džidića i odredbe Ugovora o distribuciji u vezi sa povratom robe, čime su pribavili imovinsku korist “Lori”, a oštetili “Ditu”.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. mart.

Related Posts