BiH, Sud i tužilaštvo

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Kemala Čauševića

Off 102

Tužilac posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon opsežne istrage u okviru predmeta Pandora 2, podigao je optužnicu protiv Kemala Čauševića, Anesa Sadikovića i Sedineta Karića zvanog Sido. Oni se terete za finansijske zloupotrebe u iznosu od 1,7 miliona KM, dok je budžet BiH oštećen za više milionske iznose.

Čaušević je optužen za kaznena djela zloupotrebe službenog položaja pranja novca i primanje dara i drugih oblika koristi, a Sadiković i Karić za kaznena djela davanja dara i drugih oblika koristi.

Iz Tužilaštva BiH navode da se Čaušević tereti da je kao direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, tokom 2007. godine, stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, Sadikovićem i Karićem, vlasnicima više preduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prilikom uvoza, u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da sadrže netačne podatke.

Čaušević je, stoji u optužnici, tražio da mu Sadiković i Karić, kao protuuslugu daju iznos od 1000 KM po uvezenom kamionu, što su navedeni pristali i novac mu donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banja Luci.

Na taj način nanesena je višemilionska šteta budžetu i svim građanima BiH, jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine.

Optuženi Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u periodu od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 miliona KM i to Sadiković oko 1,2 miliona, a  Karić oko pola miliona KM.

Čaušević se tereti da je novac pribavljen činjenjem kaznenih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolici u iznosu od oko 1,2 miliona KM.
Navedene nekretnine su blokirane na zahtjev Tužilaštva, a prema Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem kaznenih djela.

Također, Čaušević se dodatno tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i preduzećima koja su učestvovala u proceduri javne nabavke za usluge štampanja kontrolnih markica na vrijednosnom papiru, za potrebe UIO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200 000 KM, zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 100 dokaznih materijala.

Također, Tužilaštvo BiH nastavlja istragu prema više osumnjičenih osoba, među kojima i zvaničnika UIO BiH, a koje su obuhvaćene istražnim aktivnostima u okviru predmeta Pandora.

Related Posts