BiH

TK: Privrednici ne očekuju značajnije promjene u narednom periodu

Off 25
Oko 45% firmi očekuje povećanje ukupnih prihoda u narednih 6 mjeseci, u Tuzlanskom kantonu, podaci su Privredne komore TK.

Njih 56,7% je izjavilo da očekuju veći prihod sa inostranog tržišta nego što je trenutno stanje, 33,3% je izjavilo da ne očekuju promjenu prihoda, dok ih je tek 10% u kojima se očekuje smanjenje prihoda sa inostranog tržišta.

Kada su u pitanju investicije, 48,3% ispitanika ne očekuje investicije u idućih 6 mjeseci, 31,7% očekuju veće investicije u odnosu na sadašnje stanje, dok 20% očekuje da će im investicije u narednom periodu biti manje.

Većina ispitanih očekuje da će im broj zaposlenih ostati na istom nivou (53,3%). U 19 firmi ili 31,7% očekuju da će u narednih šest mjeseci doći do povećanja broja radnika dok se u 15% firmi očekuje da će smanjiti broj radnika u odnosu na trenutno stanje.

Čak 63% ispitanika je izjavilo da očekuje negativan ili znatno negativan uticaj cijene energije i sirovina na poslovanje u narednih 6 mjeseci. Prilikom ocjene utjecaja dostupnosti radne snage, 48,4% ispitanih je ocijenilo da će ovaj faktor uticati negativnije ili znatno negativnije na njihovo poslovanje u odnosu na trenutno stanje.

Većina ispitanika očekuje da će potražnja kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu biti ista ili pozitivnija u odnosu na sadašnje stanje, pa tako 38,3% ispitanika očekuje da ća potražnja na domaćem tržištu uticati pozitivnije na njihovo poslovanje nego što je trenutno. Da se ovaj faktor neće mijenjati smatra 43,3% ispitanika, dok 18,5% ispitanika očekuje negativan uticaj ovog faktora na njihovo poslovanje.

Sveukupno gledano, privrednici ne očekuju značajnije promjene u poslovanju u narednom periodu.

S jedne strane se to može uzeti kao dobar pokazatelj da je stanje u privredi stabilno u blago pozitivnom trendu, ali s druge strane upućuje na to da poduzetnici ne očekuju ozbiljnije reforme niti poboljšanje poslovne klime.

Upravni odbor Kantonalne privredne komore Tuzla složio se da treba uradi slijedeće:

  • Pokrenuti inicijativu prema Federalnoj vlasti za smanjenje doprinosa za radnike.
  • Uspostavljanje efikasnog sistema podsticaja u Tuzlanskom kantonu
  • Subvencioniranje zapošljavanja
  • Svođenje svih obaveza Fondova i Zavoda prema privrednim subjektima na mjesečni nivo (refundacije porodiljskog bolovanja, bolovanja preko 42 dana) pošto se trenutno po tim osnovima duguje i po godinu i po dana.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže