BiH

Svjetski dan bubrega: U BiH 2.684 bolesnika na dijaliznom liječenju

Off 230
Udruženje dijaliziranih i transplantiranih Federacije BiH obilježava Svjetski dan bubrega pod sloganom “Bubrezi i zdravlje žena”. U cilju prevencije bubrežne bolesti koja je “tihi ubica”, u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Travniku i drugim gradovima, bit će organizovana predavanja edukacije, okrugli stolovi, tribine i štandovi, kako bi upozorili na opasnosti od ove bolesti i podigli svijest građana o ranoj prevenciji bolesti.

Istraživanja pokazuju da svaka deseta osoba u svijetu ima neku vrstu bolesti bubrega, a da toga nije ni svjesna. Žene su češće pogođene određenim vrstama bubrežnih oboljenja, kao što su bubrežna bolest uzrokovana autoimunom bolešću i bubrežna infekcija.

“Na početku smo jednog obimnog posla. Malo je transplantacija organa u Bosni i Hercegovini, zbog nedostatka donora. Državnim organima transplantacija bi trebala biti prioritetan program, što dosad nije bio slučaj. Ostala udruženja, umjetnici, ljekari, a posebno mediji u svemu ovome imaju značajnu ulogu. Neophodan je doprinos svih nas u edukaciji stanovništva o potrebi postojanja solidarnosti u formi donorstva za života, a posebno edukaciji porodica da daju pristanak za uzimanje organa kod moždano mrtvih donora. Darivanje organa je najveći vid solidarnosti, plemenitosti i humanosti”, navodi u saopštenju za javnost predsjednik Organizacionog odbora Obilježavanja Svjetskog dana bubrega u Bosni i Hercegovini, profesor doktor Senaid Trnačević.

U Bosni i Hercegovini su registrovana 2.684 bolesnika na dijaliznom liječenju. Od toga je u Republici Srpskoj oko 1.100, u Federaciji BiH oko 1.500 i u Distriktu Brčko oko 90 oboljelih.

U Federaciji BiH od 2014. postoji Centar za transplantacijsku medicinu sa sjedištem u Sarajevu, čija je djelatnost unapređenje transplantacije organa. U tom centru postoji i lista čekanja, koja predstavlja nadu za sve bolesnike u Federaciji BiH. Osnovni princip rada centra je takozvani španski model, koji se upotrebljava u razvijenim evropskim zemljama.

Inače se Svjetski dan bubrega obilježava svake godine – drugog četvrtka u martu.

Related Posts