BiH, Kultura

“Sužavanje medijskog prostora”: Studija profesorica Turčilo i Buljubašić

Off 92
Fondacija Heinrich Boll predstavila je danas u Sarajevu studiju “Mediji i shrinking space u BiH: Utišani alternativni glasovi” autorica Lejle Turčilo i Belme Buljubašić. Studija je nastavak publikacije Shrinking Spaces in the Western Balkans, koja govori o globalnom fenomenu sužavanja prostora djelovanja aktera civilnog društva.

Autorica Turčilo je na pres konferenciji istakla da se studija fokusirala na rezultate istraživanja pomenutog fenomena u domenu medija.

Kako je istakla, “shrinking space” se u medijskom prostoru manifestira kroz političku i ekonomsku ovisnost, politički i medijski klijentelizam i paralelizam, te kroz nerazvijanje senzibiliteta za bilo šta što je mimo domintantnog narativa, odnosno “mejnstrima”.

“Mi smo pokušali otvoriti diskusiju o fenomenu shrinking spacea u medijima BiH, upravo zbog teze “Mediji kao dio problema”, međutim BiH ima izrazito veliki broj medija, što građanima daje na raspolaganje širok spektar izvora iz kojih mogu dobiti raznovrsne informacije”, rekla je Turčilo.

Također je naglasila da je fenomen shrinking spacea relativno nepoznat i neistražen, iako je prisutan u BiH, te da se odnosi na različite aspekte sužavanja medijskog prostora za različitosti i alternativna gledišta.

Related Posts