BiH

Sutra dženaza i ukop pet žrtava iz Vlasenice

Off 32
Foto: Arhiv

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Mujo Hadžiomerović izjavio je za Fenu da će sutra na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici biti klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka pet žtrava iz proteklog rata.

Posmrtni ostaci identifikovani su u Komemorativnom centru u Tuzli.

Identifikovani koji će biti ukopani sutra su: Bešir Čamdžić, Jasmin Hurić, Mersad Dautović, Muradif (Rahman) Kolarević i Jakup (Rahman) Hrnjić.

Hadžiomerović je dodao je da je identitet žrtva utvrđen DNK analizom i da je riječ o osobama koji su 1992. godine ubijene u etničkom čišćenju Vlasenice.

Posmrtni ostaci identifikovanih žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Kozluk na području Zvornika, iz koje je 2015. godine ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, 15 kompletnih i 40 nekompletnih, zatim iz masovne grobnice Kazan bašča na području Zvornika iz koje je ekshumirano 11 žrtava, te na lokalitetu Trnovo, Šekovići i na površini terena na lokalitetu Planinci na području Zvornika.

Hadžiomerović je dodao da je tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području opštine Vlasenica ubijeno 2.600 Bošnjaka. Mnoge porodice još čekaju pronalazak posmrtnih ostataka njihovih najmilijih, ali i da se kazne odgovorni.

Za ratne zločine u tom dijelu BiH osuđene su tri osobe: Dragan Nikolić Jenki, Predrag Bastah i Goran Višković.

Related Posts