BiH

Susret Crnadak/Lavrov: Prioritet ekonomska saradnja BiH i Rusije

Off 68
00:36

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas se u kiparskoj prijestonici Nikoziji sastao s kolegom iz Rusije Sergejem Lavrovim, te sa njim razgovarao o ekonomskoj saradnji i političkoj situaciji u regiji.

Tokom razgovora, ministar Crnadak je istakao značaj podrške koju Ruska Federacija, koja je članica Vijeća za implementaciju mira, daje Dejtonskom sporazumu i potrebi za postizanjem unutrašnjeg dogovora u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je naglašeno da Ruska Federacija poštuje opredjeljenje Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji, te da cijeni odluku svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da se istovremeno razvijaju dobri odnosi sa Ruskom Federacijom.

Ministri su zajednički konstatirali da najvažniji segment saradnje u narednom periodu treba da bude ekonomija i veća vanjskotrgovinska razmjena, te je konstatiran veliki značaj sastanka Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Rusije, koji je nakon duže pauze održan prije dva dana u Moskvi.

Ministar Crnadak se zahvalio ministru Lavrovu za potpisivanje Sporazuma o klirinškom dugu Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini, u iznosu od 125 miliona dolara, jer je Bosna i Hercegovina jedina zemlja na prostoru bivše Jugoslavije kojoj će taj dug biti isplaćen u gotovom novcu.

Naš je ministar informirao ministra Lavrova da je procedura ratifikacije ovog sporazuma u institucijama Bosne i Hercegovine okončana.

Ministri su razgovarali i o drugim oblastima saradnje, a ministar Crnadak je posebno istakao značaj odluke Vlade Ruske Federacije da u školskoj 2016/2017 godini dodijeli 40 državnih stipendija studenima iz Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta, ministri Lavrov i Crnadak razgovarali su i o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regionu zapadnog Balkana, te je potvrđeno da je Ruska Federacija izuzetno zainteresirana za dugoročnu stabilnost i prosperitet cijelog regiona.

Related Posts