BiH

Obilježeno 25 godina od ratnog zločina nad bošnjačkim civilima u Stupnom Dolu

Off 240

U Stupnom Dolu kod Vareša obilježena je 25. godišnjica od ubistva 32 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo petero djece. Selo su na današnji dan 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) spalili do temelja.

Jedinice HVO-a ušle su je u selo i napale vojnike Armije Republike BiH i civile. Nakon što je vojna akcija bila završena komandant Ivica Rajić je svojim ljudima naredio pretraživanje bošnjačkih kuća i dovođenje na jedno mjesto svih vojno sposobnih muškaraca kako bi ih zadržali.

U zločinu koji je uslijedio stradalo je sedamnaest žena, petero djece, kao i veći broj staraca. Jedanaest osoba je živo zapaljeno. Najmlađa ubijena bila je dvogodišnja Sabina Likić. Ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić, ali i 74-godišnji Salih. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Selo je potpuno uništeno.

Ni snage UNPROFOR-a, ni posmatrači Evropske unije tri dana nisu uspjeli ući u selo kako bi ispitali tačnost informacija o počinjenim ratnim zločinima.

Haški tribunal je 2006. godine osudio komandanta HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. On je priznao krivicu za učestvovanje u napadu na Stupni Do, a nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne pušten je na slobodu.

Tokom suđenja Rajiću pred Tribunalom u Hagu moglo se čuti da je general hrvatske vojske Slobodan Praljak Rajiću naredio da “sredi situaciju u Varešu”, te da “ne pokaže milosti ni prema kome”.

Tokom suđenja je utvrđeno da su od 38 žrtava bošnjačke nacionalnosti u Stupnom Dolu samo šestero bili vojnici.

Za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Stupnom Dolu Kantonalni sud u Zenici je proglasio krivim Dominika Ilijaševića-Comu, te mu izrekao kaznu od 15 godina zatvora, a Miroslav Anić, zvani Firga, 2011. godine je pred Sudom BiH osuđen na 15 godina zatvora.

“Bez obzira na to što je naša tuga zbog ratnog zločina neprebolna, naša nada u bolji život te dobre komšijske odnose i posebno pravdu i pravičnost je vječna. Nećemo tražiti osvetu, jer bismo tada bili isti kao zločinci, ali ćemo tražiti pravdu, posebno pravdu za žrtve, za sve žrtve Stupnog Dola i Vareša”, kazao je tokom današnje komemoracije premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

Related Posts