BiH, EU

Sofija od sutra predsjedava evropskim blokom – Balkan jedan od prioriteta!

Off 67
Bugarska sutra, prvi put od ulaska u članstvo u Evropsku uniju, preuzima od Estonije predsjedavanje evropskim blokom. Ova zemlja, najsiromašnija članica EU, svoj šestomjesečni mandat počinje uz slogan “Jedinstvo je snaga”.

Bugarsko predsjedništvo EU kao jedan od svojih prioriteta navodi i vraćanje pažnje evropskog bloka na zemlje zapadnog Balkana.

Među skoro 300 sastanaka koji će biti organizirani tokom bugarskog predsjedavanja EU, nalazi se i specijalni samit EU 17. i 18. maja sa zemljama kandidatima za članstvo.

“Evropski projekat neće biti okončan bez integracije Balkana”, rekla je bugarska zvaničnica Liljana Pavlova.

Riješiti nesuglasice u vezi izbjegličke krize

Sofija je izrazila želju za podsticanjem konsenzusa, jedinstva i konkurentnosti, a poseban izazov predstavlja prevazilaženje postojećih nesuglasica oko izbjegličke krize.

U svom programu, Bugarska navodi da će, pošto je nekoliko članica evropskog bloka odbilo sistem kvota za preseljenje azilanata, pokušati da pronađe održiv sistem za rješavanje imigracije.

Dijalog sa trećim zemljama kako bi se učrstio povratak imigranata kojima je odbijen zahtjev za azil i jačanje kontrola vanjskih granica neke su od regulativa koje predviđa bugarsko predsjedništvo EU na čelu sa premijerom Bojkom Borisovim.

Pored navedenih pitanja, tokom bugarskog predsjedavanja očekuje se i početak odlučujuće faze pregovora o izlasku Velike Britanije iz članstva EU.

Bugarska mandat predsjedavajućeg EU predaje Austriji 1. juna

Related Posts