BiH

Slovačka podržava BiH na putu ka evropskim integracijama

Off 107
Foto: MO BiH
Republika Slovačka će podržavati Bosnu i Hercegovinu u nastavku evropskih i evroatlanskih integracija, te će dvije zemlje nastaviti sarađivati na polju odbrane, rečeno je na sastanku ministara odbrane BiH i Slovačke, Marine Pendeš i Petera Gajdoša.

Delegacija Ministarstva odbrane Slovačke, na čelu sa Gajdošem, posjetila je Ministarstvo odbrane BiH, a predstavnici dvije zemlje razgovarali su o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, evropskim i evroatlantskim integracijama, te sigurnosnoj situaciji u regionu.

Takođe, zvaničnici su razgovarali o učešću u međunarodnim operacijama i misijama podrške miru, kao i o aktuelnim izazovima u vezi sa migrantskom krizom, te iskustvima i naučenim lekcijama koje mogu biti primjenjivane na MO BiH i BiH u cjelini.

Pendeš se zahvalila Gajdošu na podršci koju je Slovačka pružila u procesu aktivacije MAP-a za BiH, te je rekla kako se nada da će aktivacija MAP-a dovesti do ubrzanih reformi u BiH, imajući u vidu da MAP podrazumijeva reforme u cijelom društvu, a ne samo u oblasti odbrane i sigurnosti.

Gajdoš je čestitao Pendeš na aktivaciji MAP-a i obećao podršku Republike Slovačke u nastavku evropskih i evroatlantskih integracija BiH.

On je istakao da su Pendeš i Ministarstvo odbrane BiH uradili “sjajan posao” u ovom procesu, te je najavio intenzivniju saradnju dvaju ministarstava odbrane, kao i saradnju oružanih snaga Slovačke i BiH, saopšteno je iz MO BiH.

Related Posts