BiH

Simpozij u Sarajevu: Očuvanje kulturne raznolikosti je svjetski izazov

Off 125
Foto: Fena
Uništavanje kulturnog naslijeđa predstavlja napad na svjetsku kulturnu raznolikost i to se ne može tolerisati. Na taj se način ne uništava samo prošlost, nego i zajednička budućnost, istaknuto je danas u Sarajevu na simpoziju o temi “Civilno-vojna saradnja vezana za zaštitu kulturnih dobara u kriznim situacijama i moguće posljedice”.

Cilj simpozija je podizanje svijesti o značaju zaštite kulturnih dobara u kriznim situacijama i povezivanje međunarodnih i domaćih aktera na tom planu. Učesnici skupa, koji je organiziralo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u saradnji s Uredom vojnog atašea Republike Austrije i nevladinom organizacijom “WERK”, razmatraju različite aspekte preventivnog djelovanja na zaštiti kulturnog naslijeđa u slučaju kriznih situacija.

Šef Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini Siniša Šešum naglasio je važnost preventivnog djelovanja kako bi se spriječile pojave uništavanja kulturnog blaga te se intenzivnije angažiralo na zaštiti i očuvanju svjetske kulturne raznolikosti, bilo da je ona ugrožena ratovima ili prirodnim ili drugim nesrećama.

“Ono što smo naučili u Bosni i Hercegovini i generalno u regionu, pokazuje da je kulturno naslijeđe, nažalost, bilo u velikoj mjeri na udaru i razarano tokom konflikta. To je, između ostalog, bio atak i na identitet i protiv toga se moramo boriti”, rekao je Šešum. On je u osvrtu na situaciju u Bosni i Hercegovini rekao kako kulturna raznolikost naše zemlje nije anomalija, nego vrijednost koja se mora njegovati i štititi radi budućih generacija.

Austrijski ambasador u našoj zemlji Martin Pammer ocijenio je da današnji simpozij svjedoči o bliskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Austrije i značaju očuvanja i obnove zajedničke kulturne ostavštine.

Očuvanje kulturne baštine i raznolikosti, naveo je Pammer, predstavlja veliki izazov u svijetu u kojem je kulturno naslijeđe, nerijetko, i na različite načine, ugroženo.

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš podsjetila je da je Dom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kojem se simpozij održava, građen prije više od stotinu godina te da predstavlja tipičan primjer zaštite kulturne baštine.

Kulturna baština, navela je Pendeš, nisu samo objekti, već i sve ono što je napisano, način na koji živimo, religija….

Simpoziju prisustvuju zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predstavnici Ambasade Republike Austrije u našoj zemlji i organizacije “WERK”, te akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine i Austrije, kao i predstavnici Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

Među predavačima su i predsjednik “Blue Shield Intarnational”, Karl von Habsburg – Lothringen i austrijski vojni ataše, pukovnik Michael Pesendorfer.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže