BiH, Svijet

Sedmi Baku Forum o temi “Nova vanjska politika”

Off 185

U prijestonici Azerbejdžana, Bakuu, otvoren je sedmi Global Baku Forum forum na kojem učestvuje oko 500 učesnika iz 55 zemalja. Među njima je osam aktuelnih šefova država i vlada, uključujući i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, koji je bio jedan od govornika na otvaranju Foruma.

Tema ovogodišnjeg foruma je “Nova vanjska politika”. Jedan dan će biti posvećen pitanjima Balkana i budućnosti zemalja koje nisu pristupile Evropskoj uniji.

Iz Bakua izvještava reporter BHRT-a Edis Deljković.


Džaferović: Međunarodni dijalog i saradnja ključni za stabilnost i održivi razvoj

Džaferović je u svom govoru rekao kako je Bosna i Hercegovina privržena multilateralizmu i opredijeljena da djeluje u skladu sa obavezama koje proističu iz međunarodnih konvencija i članstva u međunarodnim institucijama.

“Države sa iskustvima kakva ima Bosna i Hercegovina snažno su opredijeljene za poštivanje, zaštitu i promoviranje međunarodnog prava i globalnog poretka zasnovanog na univerzalnim vrijednostima i opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava”, rekao je Džaferović.

Naglasio je da su posvećenost multilateralizmu, poštivanje međunarodnog prava i privrženost zajedničkim vrijednostima i globalnom poretku zasnovanom na prihvaćenim pravilima, najbolji način za rješavanje izazova sa kojima se suočavamo i pravi put ka boljem i sigurnijem svijetu.

“Svjedočimo dubokoj krizi sporazuma o kontroli naoružanja na kojima je decenijama počivala međunarodna sigurnost. Svjedočimo promjenama trgovinskih sporazuma koji su decenijama predstavljali okvir međunarodne ekonomske saradnje. Veliki migracijski talasi, klimatske promjene, terorističke prijetnje, porast ekstremizma, međunarodnog kriminala i diskriminacije ostaju gorući problemi. Uticaj informacijskih tehnologija i razvoja vještačke inteligencije na sve sfere društvenog života te pojave poput sajber-kriminala su izazovi za koje tek treba pronaći zajedničke odgovore”, rekao je Džaferović.

Ocijenio je da savremeni izazovi nadilaze državne granice i prevazilaze pojedinačne kapacitete i sposobnosti bilo koje države da samostalno odgovori na njih.

“U tom smislu, međunarodna saradnja je od esencijalne važnosti. Efikasni odgovori na savremene globalne izazove zahtijevaju zajedničku viziju i djelovanje koji su zasnovani na demokratskom pluralizmu, uzajamnom povjerenju, poštivanju međunarodnog prava, ali i na novom, progresivnijem razumijevanju državnog suvereniteta”, rekao je Džaferović.

Zaključio je da su multilateralizam i međunarodni poredak zasnovan na opšte prihvaćenim pravilima, najbolja platforma i najbolji okvir za rješavanje globalnih problema.

“Međunarodni dijalog, saradnja, poštivanje ljudskih prava i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava ključni su mehanizmi za osiguranje sigurnosti, stabilnosti i održivog razvoja. Te univerzalne međunarodne vrijednosti, principe, prava i pravila moramo očuvati, promovirati i dalje ih razvijati”, rekao je, između ostaloga u svom govoru član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.


Od lidera regiona se očekuje da naprave iskorake

Na Forumu u Bakuu učestvuje i Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja Agencija FENA.

Jedna od tema je i Balkan, što pokazuje da je to još prostor interesovanja, izjavio je Ivanić novinarima u Bakuu, javlja Fena.

Međutim, smatra Ivanić, za razliku od ranijih godina, više se očekuje od ljudi iz regiona da naprave neke iskorake nego što postoji neka velika spremnost drugih učesnika, međunarodnih faktora da se oni aktivnije uključe.

“Suština je promijenjeni naglasak. Ranije su se uvijek Balkanom više bavile međunarodne institucije, a sada su njihova jako visoka očekivanja da mi sami nešto uradimo. Iskreno mislim da tu nedostaje inicijative, spremnosti i dovoljno političke orijentacije lidera iz regiona da bolje međusobno sarađuju”, rekao je Ivanić.


U razgovoru s bh.novinarima član Upravnog odbora Međunarodnog centra Nizami Ganjavi, Zlatko Lagumdžija, kazao je kako treba iskoristi rumunsko predsjedavanje EU.

Lagumdžija je kazao kako je cijeli svijet u preslagivanju, te da novi poredak ne postoji.

Bivša predsjednica vlade Hrvatske Jadranka Kosor kazala je kako je forum odlična prilika da se iskoristi znanje i iskustvo govornika kako bi se izgradili novi mostovi između naroda i država.

Osim aktuelnih šefova država na forumu učestvuje i četrdesetak bivših šefova država i vlada, ministara, predstavnika akademskog svijeta i drugih. Postignuta je saglasnost da se posveti puna pažnja budućnosti Balkana, te da se pošalju poruke da je budućnost Zapadnog Balkana i Balkana u cjelini praktično budućnost Evropske unije.

Related Posts