BiH, Formiranje vlasti

SDA za stabilnu parlamentarnu većinu na svim nivoima vlasti

Off 59
Stranka demokratske akcije (SDA) zalaže se za formiranje stabilne parlamentarne većine na svim nivoima vlasti u BiH koju bi činile pobjedničke stranke na prethodnim općim izborima.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je večeras u Sarajevu, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, da žele saradnju, prije svega sa SDP-om i DF-om, a da se na nivou BiH podrazumijevaju SNSD i HDZ.

Izetbegović nije isključio mogućnost koalicije sa Savezom za bolju budućnost.

“SDA je opredijeljena za stabilne parlamentarne većine što više jakih parlamentarnih stranaka koje će imati snagu za reformske procese”, istakao je Izetbegović.

On je najavio da će prvi sastanak biti održan za desetak dana sa SDP-om.

Izetbegović je rekao da je Predsjedništvo SDA konstatovalo da su na izborima ostvareni svi predizborni ciljevi ove stranke.

Napad na SDA, napad na 300.000 glasača

Prema njegovim riječima, u SDA su iznenađeni negativnom postizbornom kampanjom protiv ove stranke.

“Napad na SDA napad je na 300.000 birača koji su kohezivno tkivo u BiH”, napomenuo je Izetbegović.

Govoreći o odluci koju Centralna izborna komisija (CIK) BiH treba da donese o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH), Izetbegović je naveo da ona treba da bude donesena u skladu sa Ustavom FBiH, Izbornim zakonom BiH i obavezujućim evropskim konvencijama.

On je dodao da je Predsjedništvo SDA osudilo izvještaj Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN u kojem je, prema njegovim riječima, iznesen niz neosnovanih tvrdnji protiv novoizabranog člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića.

Related Posts