BiH, Nauka/tehnologija

Prof. dr. Mirsada Hukić dobitnica Državne nagrade za nauku

Off 100
Akademik prof.dr. Mirsada Hukić dobitnica je najvećeg naučnog priznanja u Bosni i Hercegovini, Državne nagrade za nauku za uspjehe u oblasti nauke na međunarodnom planu.

Ovo prestižno priznanje dodjeljuje se prvi put u BiH od Vijeća za nauku u okviru Ministarstva civilnih poslova BiH.

Priznanje joj je na prigodnoj ceremoniji, svečanoj sjednici Vijeća, uručio ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Hukić je izjavila da joj je od činjenice što je dobitnica takvog priznanja, draže jedino što će Bosna i Hercegovina više gledati na nauku. Podsjetila je da su zemlje Evropske unije odavno prepoznale značaj jačanja naučnog potencijala kao neophodnog uvjeta za vlastiti prosperitet.

“I mi to možemo, imamo divnu omladinu, naučnike i istraživače”, rekla je prof. dr. Mirsada Hukić i ustvrdila da je posvetila život edukaciji omladine, “njenih divnih studenata”.

Prof.dr. Mirsada Hukić naglašava da nije željela otići iz Bosne i Hercegovine jer je to zemlja koja ju je stvorila u naučnom smislu, ulagala u njeno obrazovanje. Također je navela da mnogi ljudi zaslužuju ovu nagradu, da nauka ne poznaje granice i da istraživanje podrazumijeva interdisciplinarni pristup i timski rad.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da su naučnici najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine i da država dodjelom ove nagrade pokazuje da cijeni naučna dostignuća, svjesna truda koji se ulaže u postizanje rezultata.

“Nezadovoljni smo time koliko se novca izdvaja za nauku, ali činimo sve da se to poboljša. Znanje i nauka su pokretači društvenog razvoja, pa treba kontinuirano i snažno ulagati u nauku jer naučna dostinuća stvaraju novu vrijednost”, naglasio je ministar.

Akademik prof. dr. Mirsada Hukić, redovna profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu, svoj naučni pogled usmjerila je prema mikrosvijetu, gdje je između ostalog dala značajan doprinos istraživanju o hantavirusu.

Dosad je objavila više od 330 naučnih i stručnih radova te bila autor i koautor 13 objavljenih knjiga.

“Priznanje je dodijeljeno prof. dr. Hukić za izvanredne rezultate koji su ostavili neizbrisiv trag u nauci, zdravstvenom sistemu i humanim resursima Bosne i Hercegovine”, saopćilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Ona je dala novi i značajan kvalitativni i kvantitativni doprinos nauci te doprinijela ne samo promociji nauke u BiH nego i promociji države u svijetu.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radio - televizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže