BiH

Sarajevo: Predstavljena publikacija “Dvije godine uspjeha i napretka”

Off 50
00:36

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je u Sarajevu prezentirala publikaciju “Dvije godine uspjeha i napretka” u kojoj je predstavljeno sve ono što je urađeno na evropskom i euroatlanskom putu, te kako se situacija u Oružanim snagama BiH popravila.

U publikaciji je akcent stavljen na glavne aktivnosti Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH, kao što su odbrana zemlje, sudjelovanje u mirovnim misijama, odgovor na prirodne katastrofe i nesreće te deminiranje, u čemu MO i OS imaju aktivno učešće.

“Poseban fokus smo stavili na sudjelovanje u mirovnim misijama i uskoro će biti potvrđena odluka Predsjedništva BiH o sudjelovanju u Centralnoj Africi zajedno s europskim snagama”, najavila je Pendeš.

Ona kazala je da je, kada je riječ o knjiženju perspektivne vojne imovine, do sada riješeno 25 lokacija, od kojih su 24 na teritoriji Federacije BiH uknjižene, a jedna je u Han Pijesku za koju postoji odluka suda i očekuje se njeno uknjižavanje.

Pendeš je istakla da u BiH postoji konsenzus o aktiviranju MAP-a.

“Zbog aktiviranja MAP-a veoma je bitna poruka da je Predsjedništvo BiH usvojilo dokument Pregled odbrane i njegov sastavni dio Plan modernizacije Oružanih snaga BiH kojim se predviđa izdvajanje oko 300 miliona KM u narednih 10 godina za modernizaciju Oružanih snaga. Pregled odbrane je veoma bitan jer definiše kakve bi trebalo da budu Oružane snage u narednih 10 godina”, naglasila je Marina Pendeš.

Prema njenim riječima, lobira se kod svih ambasadora zemalja članica NATO-a da MAP bude aktiviran, jer to nosi poruku stabilnosti i bezbjednosti.

“NATO je zainteresovan da BiH bude njegov član, ali to neće biti sutra, ni za pet godina”, poručila je Pendeš.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč istakao je da je BiH povećala učešće u mirovnim misijama u svijetu.

“Imamo i dobre rezultate u deminiranju. Na području opštine Derventa 4. maja biće provedena godišnja analiza deminiranja. Očekuje se da do 2025. godine BiH bude očišćena od mina”, rekao je Jeleč.

U danas objavljenoj Publikaciji se, između ostalog, navodi da je u protekle dvije godine u vojnu službu primljeno 715 osoba, da je raznim metodama riješeno više od 5.000 tona streljiva, te da su OSBiH tokom 2015. i 2016. godine deminirale više od pet milijardi kvadratnih metara kontaminiranih područja.

Related Posts

Radio priče

Arhiva

July 2017
M T W T F S S
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31