BiH, Izbori 2018

Sarajevo: Počelo brojanje glasova u CIK-ovom Glavnom centru za brojanje

Off 115

U Glavnom centru za brojanje glasova CIK-a u Zetri večeras je počelo  brojanje glasova, a na tom poslu, te unosu i verifikaciji glasova angažirano je 450 osoba, dok se sve  kontroliše videonadzorom.

Direktor centra za brojanje glasova za Opće izbore 2018. Adi Agić kazao je dajbi večeras trebalo da počne brojanje glasova na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Prema njegovim riječima, u toku je provjera da li lica koja su glasala na nepotvrđenim listićima imaju pravo na takvo glasanje.

“Osim birača registrovanih za glasanje putem pošte, na nepotvrđenim listićima glasaju i lica koja su, od dana zaključenja biračkog spiska do održavanja izbora, prvi put upisala prebivalište u nekoj opštini”, objasnio je Agić.

On je dodao da se, nakon što budu prebrojani glasovi na nepotvrđenim glasačkim listićima, prelazi na glasanje u odsustvu, potom putem mobilnih timova i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

“Tek na kraju broje se glasovi putem pošte, zato što imamo evidentirane zloupotrebe”, rekao je Agić.

Precizirao je da je stiglo 3.700 glasačkih kuverti sa nepotvrđenih biračkih mjesta.

On kaže da je na poštanski pretinac CIK-a stiglo 61.475 koverata sa glasovima iz inostranstva, od kojih je 5.940 neuručenog glasačkog materijala.

“Broj birača putem pošte na ovogodišnjim izborima je uvećan u odnosu na ranije”, istakao je Agić.

Prema njegovim riječima, još se čeka da stigne glasački materijal iz diplomatsko-konzularnih predstavništava, gdje je za glasanje bilo registrovano 1.085 lica.

On očekuje da će proces brojanja biti završen za 10 do 15 dana ako ne bude nekih velikih zahtjeva za ponovljeno brojanje po službenoj dužnosti.

Navodeći da u Glavnom centru radi oko 450 lica u tri smjene 24 časa, Agić je rekao da aktivnosti u Centru prate domaći i međunarodni posmatrači. Novina je što je ove godine uveden i videonadzor:

“Ove godine smo uveli videonadzor dok su ranijih godina bili posmatrači. Ove godine i pored posmatrača imamo video nadzor koji je arhiva za sve stvari koje se dešavaju. Ovo je pilot projekt i u testnoj je fazi za prikupljanje informacija”, rekao je Agić.

Related Posts