BiH

Sarajevo: Akcija darivanja krvi u Roditeljskoj kući

Off 92
Akcija dobrovoljnog darivanja krvi biće održana danas od 11:00 do 17:00 sati u Roditeljskoj kući u krugu Pedijatrijske klinike na Jezeru, saopćeno je iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje je i organizator akcije uz Crveni krst FBiH, Crveni krst Općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

Tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka je potrebna krv. Vrlo često oni primaju i po nekoliko doza sedmično, a donirana krv za njih znači život, jer bez nje ne bi mogli nastaviti liječenje.

“Moja želja svima je da nikada ne saznaju kako je ovisiti o vrećici krvi, kako je čekati da stigne gledajući svoje dijete beživotno, malaksalo i blijedo”, rekla je jedna od majki u Roditeljskoj kući.

“Dobrodošli u Roditeljsku kuću. Sa svojim vratima otvaramo vam i svoje srce, te zajedno sa Crvenim križom sakupljamo kapljice koje život znače i koje našoj djeci često zatrebaju”, izjavio je direktor Udruženja Fikret Kubat.

“Akcijom dobrovoljnog darivanja krvi u Roditeljskoj kući finaliziramo Nedjelju Crvenog križa, koja traje od 8. do 15. maja. Mislim da je to najljepši mogući način da pokažemo snagu humanosti. Pozivamo sve građane da se odazovu na ovu akciju. Krv je lijek, čiji je izvor čovjek, nema zamjenu i ne može se umjetno napraviti. Jedna doza pomaže i do 3 ljudska života, pa zamislimo onda koja je vrijednost jednog dobrovoljnog davaoca krvi. Stoga darujmo krv, u borbi za život budimo nečiji heroj”, poručio je sekretar CKFBiH, Namik Hodžić.

Related Posts