BiH

Rudari “Stare jame” zamrznuli štrajk glađu: U ponedjeljak će odlučiti kako dalje

Off 365
Bivši rudari zeničkog rudnika mrkog uglja, njih 44, zamrznuli su večeras štrajk glađu do 22. januara, nakon što je dogovoreno da će ih u ponedjeljak na razgovor primiti direktor ovog preduzeća. Naknadno će odlučiti da li će štrajk biti nastavljen.

Uprava rudnika večeras je obećala da će riješiti problem još 118 radnika koji čekaju finansijsko zbrinjavanje. Radi se takođe o bivšim rudarima koji imaju privremena rješenja o penzionisanju, jer im nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje i osiguranje za nezaposlenost, pa su im iznosi penzija umanjeni za 14 procenata.

Podsjećamo, rudari su u znak solidarnosti sa svojim kolegama prethodno odbili prekinuti štrajk glađu, iako je Vlada Federacije BiH osigurala sredstva kojima će im biti uvezan radni staž i omogućen odlazak u penziju.

Za sada je barem jasno da je otpao najcnji scenario, jer su očajni štrajkači jučer prijetili i samospaljivanjem.

Inače, jutros su tri rudara odustala od štrajka glađu zbog bolesti, a jednom rudaru je pozlilo i do dolaska ekipe hitne pomoći kolege su ga, mjerama medicinske reanimacije, održali u životu.

Rudare su podržali i radnici Željezare Zenica, koji već danima traže od Vlade Federacije BiH, u čijem je Željezara stopostotnom vlasništvu, da riješe status radnika i tog zeničkog preduzeća.

 

Related Posts