BiH

Rafinerija nafte Brod: U eksploziji poginuo jedan, povrijeđeno devet radnika

Off 863

U sinoćnjoj eksploziji u Rafineriji nafte Brod, prema posljednjim informacijama, poginula je jedna osoba, a devet je povrijeđeno. Njih šest smješteno je u dobojsku bolnicu. Požar je oko 23.30 uspješno lokaliziran.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić izjavio je da je havarija u Rafineriji nafte u Brodu bila mnogo manjih razmjera nego što je to javnosti preneseno.

“Vijest je više dramatizovana i eksploatisana, nego što je to stvarni razmjer ovog događaja”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Govoreći o povrijeđenim radnicima, Jovičić je naveo da je riječ uglavnom o posjekotinama, ugruvanosti.

“Oni su prvo izvršili svoj zadatak, pa su se onda javili za medicinsku pomoć, ispoštovali su procedure koje su propisane. Radi pretraga i sigurnosti smješteni su u bolnicu u Doboju”, dodao je on.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predstavnika Hrvatskih voda da naftna mrlja pluta rijekom Savom, Jovičić je istakao da je nemoguće da je to od Rafinerije nafte u Brodu, jer ona ima vlastite prečistače. “Siguran sam da ne može i nema prilike da dođe do Save”, dodao je on.

Dodik: Situacija u Rafineriji pod kontrolom, utvrditi uzroke incidenta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je situacija u Rafineriji nafte Brod pod kontrolom te da se radi na utvrđivanju uzroka sinoćnjeg požara i eksplozije u jednom od postrojenja.

Uprava tog preduzeća prenijela je Dodiku da će biti preduzete sve neophodne mjere da bi se spriječila i umanjila šteta, a, kako je rekao, značajan dio Rafinerije već radi.

“Djelovat ćemo kao jedinstven tim kako bi se utvrdili uzroci ovog incidenta i zajedno s rukovodstvom Rafinerije uputili u sanaciju štete”, rekao je Dodik novinarima i pohvalio radnike da su, pravovremenom reakcijom, spriječili veću katastrofu.

Generalni direktor Rafinerije nafte Andrej Neverov izjavio je nakon sastanka s Dodikom, kako su nakon što je na postrojenju hidrokrekinga izbio požar sve službe reagovale adekvatno.

“Izvršit ćemo sve potrebne ekspertize i vještačenja da bi se utvrdili razlozi ovog incidenta i ustanoviti nastalu štetu”, rekao je Neverov.

U toku je uviđaj, kojim rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, a na mjestu havarije su i nadležni inspektori.

Milićević: Isključen uticaj vanjskog faktora

Komandir Policijske stanice Brod Slobodan Milićević izjavio je u obraćanju novinarima da se još ne zna tačan uzrok nesreće, ali da je pouzdano isključen uticaj vanjskog faktora.

On je rekao da su policajci na terenu prvenstveno pružali pomoć vatrogascima u zbrinjavanju povrijeđenih.

Povrijeđene osobe upućene su u u Doboj, a jedna osoba vođena je kao nestala. Poslije ponoći spasioci su pronašli tijelo u susjednom postrojenju, gdje je poginuli radio kao operater, rekao je Milićević.

Prema njegovim riječima, laički se može reći da je pričinjena velika šteta, ali će se o njenih razmjerima izjasniti stručne službe.

Republički ekološki, tehnički i inspektor za zaštitu od požara i zaštite na radu upućeni su jutros hitno u Rafineriju Brod radi utvrđivanja činjeničnog stanja, izjavila je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.
Prema njenim riječima, brzina djelovanja nadležnih inspektora zavisi od uslova i bezbjednosti na licu mjesta budući da će moći djelovati tek kada se steknu uslovi za potpuno bezbjedno i nesmetano kretanje.
Utvrđivaće jesu li provođene preventivne mjere i da li su bile adekvatne u prethodnom periodu.

“Fokus je trenutno prvenstveno na zašztiti životne sredine, eventualnim rizicima i posljedicama po život radnika i zdravlja građana i zaštite i uslova rada u drugim pogonima, odnosno bezbjednosti na radnom mjestu za radnike koji rade u drugim pogonima”, kazala je Makivić.

Okružno tužilaštvo vrši uviđaj

Portparolka Policijske uprave (PU) Doboj Dragana Kerkez izjavila je da uviđaj na mjestu nesreće vrši dežurni tužilac Okružnog Tužilaštva Doboj.

Ljekar Zoran Blagojević iz JZU Bolnica Sveti apostol Luka u Doboju rekao je da je, od prvobitno zadržanih šest osoba, jedna puštena na kućno liječenje, te da ostali primljeni radnici uglavnom imaju lakše tjelesne povrede.

Načelnik opštine brod Ilija Jovičić danas je posjetio povrijeđene radnike smještene u bolnici u Doboju, nakon čega se vratio u Brod.

Jovičić je prethodno izjavio za Srnu da je nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji vatra brzo ugašena i da je treća smjena ušla u pogone da radi sa jednim satom zakašnjenja.

On je dodao da će uzroci i posljedice eksplozije u Brodu biti poznati kasnije.

Sa građanima Broda razgovarao je reporter BHRT-a Vladimir Šušak

Utvrđuju se uzroci havarije u Rafineriji, opasnosti po zdravlje nema

Iz „Optima grupe“ danas je saopćeno da su, nakon sinoćnjeg požara u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, mjerni pokazatelji kvaliteta vazduha u granicama normale i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika Bosanskog Broda i susjednih općina.

Formirana je, kako preciziraju, operativna komisija za lokalizaciju i uklanjanje posljedica sinoćne havarije.
Od danas je i službena komisija pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica.

“Rezultati komisije bit će objavljeni naknadno”, navodi se u saopštenju iz „Optima grupe“, čiji je osnivač ruska kompanija “NjeftegazInKor”, vlasnica Rafinerije nafte Bosanski Brod.

Plenković: Pratimo stanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas, nakon nesreće u naftnoj rafineriji u Brodu, da njegova Vlada prati stanje kvalitete zraka i onečišćenja u Savi.

„Pratili smo situaciju i žao nam je što je došlo do eksplozije. Izražavam saučešće porodici poginulog radnika rafinerije“, poručio je Plenković.

„Naša bolnica u Slavonskom Brodu bila je spremna prihvatiti ranjene ako je do toga trebalo doći. Izgleda da su oni svojim sredstvima pružili svu moguću pomoć“, kazao je

Naglasio je da Vlada u ovom trenutku prati stanje kvalitete zraka i onečišćenja u Savi na čemu su angažirane sve službe. Rekao je i da BiH formalno nije zatražila pomoć.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u 14 sati održaće sastanak o rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i dati izjave za medije.

Na Savi, nizvodno od Rafinerije nafte Brod uočena je masna mrlja, doznaje Hina iz hrvatske Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Saopšteno je da je uposlenik Hrvatskih voda izašao je na teren, a obaviještena je i firma za sanaciju onečišćenja AEKS, koja će po potrebi preduzeti mjere.
Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, potvrdio je danas Hini kako pripadnici Javne vatrogasne postrojbe provjeravaju na terenu informaciju o pojavi naftne mrlje na Savi za koju se sumnja da je povezana s eksplozijom i požarom u brodskoj Rafineriji nafte.

Na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda jutros su izvijestili da “prema dostupnim podatcima Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koju vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Brod tj. tokom noći nisu prekoračene granične vrijednosti ni za jednu onečišćujuću tvar, kao ni pragovi upozorenja i pragovi obavještavanja za SO2, NO2 i ozon”.

Eksplozija potresla i susjedni Slavonski Brod

Eksplozija se dogodila oko 21.30 i da su policijski službenici u stalnom kontaktu sa predstavnicima općine Brod, Civilne zaštite, Vatrogasne jedinice i radnicima Rafinerije. Nije zatražena intervencija vatrogasaca iz susjednog Slavonskog Broda.

Kako javljaju mediji iz susjedne Hrvatske, eksplozija je uzdrmala i stanovnike Slavonskog Broda, a snimci oz ovoga grada pokazuju da iz rafinerije izbija visoki plamen, a čuju se sirene hitnih službi.

” Čula se jaka detonacija. Nije takve detonacije bilo ni tokom rata. Sve se treslo. Ljudi su trčali okolo u panici”, rekao je za HRT jedan stanovnik Slavonskog Broda.

Kontaktirali smo i dežurne na GP Brod,koji su od mjesta eksplozije udaljeni nešto više od dva kilometra. Izjavili su da su čuli eksploziju i da se vidi plamen iz pravca rafinerije, ali da se ne primjeti da je situacija vanredna. Saobraćaj se na graničnom prelazu odvija bez problema.

Portparolka Optima grupe, u okviru koje posluje Rafinerija u Brodu, Dubravka Gajić, večeras nije imala detaljna saznanja o eksploziji, ali je najavila da će sutra imati više informacija.

Nešto prije 22 sata dobili smo vijest da je u Brodu došlo do eksplozije u krugu rafinerije nafte. Čula se strahovita eksplozija, dok je istovremeno u zrak buknula vatra.

Related Posts