BiH

PS BiH: Odgođena sjednica Predstavničkog doma, naredna 7. marta

Off 277

Prošireni kolegij Predstavničkog doma odlučio je da se današnja sjednica Predstavničkog doma  PSBiH  odgađa,a naredna je zakazana za 7. mart. Poslanici Republike Srpske bojkotuju sjednicu.

Kako sjednici Predstavičkog doma od 14 poslanika iz RS prisustvuje samo jedan-Sadik Ahmetović, to je prošireni Kolegij odlučio da se današnja sjednica ne održi, te je novu zakazao za 7. mart.

Poslanici RS bojkotuju sjednicu zbog, kako su naveli ranije, “ustavne krize” izazvane najavom pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Brojne su i različite reakcije na današnje odgađanje sjednice državnog parlamenta:

Džaferović: Niko ne može uvjetovati rad parlamenta BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, komentirajući odgađanje današnje sjednice to doma zbog nedolaska 13 poslanika iz RS-a, rekao je da je nedolazak na sjednice Predstavničkog doma bez opravdanih razloga kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ponašanje protivno Ustavu BiH i Poslovniku Predstavničkog dom.

Navodeći da će sjednica biti nastavljena 7. marta, Džaferović je kazao da je na početku sjednice konstatovano da je prisutno 26, od 42 poslanika, da je od tih 26 poslanika 25 iz entiteta Federacija BiH i da je jedan poslanik iz entiteta RS.

Naglašava da je svaki postupak poslanika pitanje njegove odgovornosti i ispunjavanja njegovih obaveza te da niko ne može uvjetovatii rad ovog parlamenta.

-Mi smo današnjom odlukom pokazali da želimo da radimo na konstruktivan i korektan način – istaknuo je predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta, upozorivši da nije konstruktivno i korektno ucjenjivati rad Predstavničkog doma bilo kojim drugim pitanjima.

Krišto: Ne treba ignorirati volju jednog naroda

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je  da je održavanje sjednice bez legitimnih predstavnika jednog naroda najmanje što treba Bosni i Hercegovini u ovom trenutku.

Kaže da je njen prijedlog bio, zajedno s predsjedavajućim Šefikom Džaferovićem, da se današnja sjednica Predstavničkog doma odgodi.

“Nadam se da će se stvoriti pretpostavke i ambijent da normalno radimo i funkcioniramo u interesu naroda i građana BiH – navela je Krišto.

Ističe da je suština u tome da ne treba ignorirati volju jednog naroda, bez obzira na to o kome se radi, da li su to predstavnici bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda.

Bojić i Košarac: Ovo nije bojkot!

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borislav Bojić ponovio je da ovo nije bojkot sjednice.

Bojić tvrdi da predstavnici srpskog naroda ne traže ništa drugo nego vraćanje u ustavne okvire, ali i poštovanje Poslovnika u dijelu koji se odnosi na poziciju srpskog naroda u BiH, izražavajući nadu da će Predsjedništvo BiH riješiti to pitanje.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac novinarima je kazao da kada oni budu činili bojkot sjednice tako će ga i nazvati, ističući da je revizija presude prije svega političko pitanje.

Radi se o legitimnoj inicijativi, tvrdi Košarac, da se sjednica odgodi s obzirom na to da član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović svojim postupcima “napušta Ustav ove zemlje i napušta institucije”.

-Bakir Izetbegović se bavi revizijom tužbe na izvaninstitucionalan i neustavan način. Jasna je pozicija nas okupljenih oko bazičnih stavova institucija Republike Srpske da tražimo da se sjednica odgodi sve dok se Izetbegović ne vrati u institucionalno djelovanje i doslovnoj primjeni Ustava – zaključio je Košarac.

 

Od početka je bilo neizvjesno hoće li se održati današnja sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Nakon intoniranja državne himne, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović informirao je da su u sali prisutno  26 poslanika, od kojih je samo jedan iz Republike Srpske. RS ima 14 poslanika, te ostalih 13 nije prisutno. Nakon toga zakazana je jednosatna pauza i prošireni Kolegij potom je odlučio da se sjednica odgodi i nova zakaže za 7. mart.

 

 

Related Posts