BiH

Predsjedništvo BiH idućeg mjeseca posjetiće Srbiju

Off 78
Na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posjetu Republici Srbiji od 6. do 7. decembra 2017. godine.

Predsjedništvo BiH je, takođe, primilo je k znanju Izvještaj Vijeća ministara BiH o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Zadužilo je Vijeće ministara BiH da u saradnji s Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko Distrikta poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnije dostave odgovora iz člana 1. Evropskoj komisiji.

Takođe, Vijeće ministara je zaduženo da preduzme sve neophodne korake za što skorije održavanje sjednice Kolegija za evropske integracije s ciljem rješavanja spornih pitanja iz odgovora na Upitnik Evropske komisije i da o rezultatima izvijesti Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju i Izvještaj o realizaciji aktivnosti u vezi s ispunjenjem uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP).

Priznanje pripadnicima OS BiH za angažman Afganistanu

Pripadnicima Oružanih snaga BiH odato je priznanje za izvanredne rezultate i profesionalnost u izvršavanju zadataka u misiji „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan.

“Svojim izvanrednim rezultatima kontigent Oružanih snaga BiH doprinosi jačanju ugleda i promociji Bosne i Hercegovine kao odgovorne članice međunarodne zajednice i pouzdanog partnera u operacijama podrške miru”, stoji u saopštenju iz Službe za informisanje Predsjdništva BiH.

Priznanje će uručiti predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom posjete pripadnicima Oružanih snaga BiH u misiji „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan, koja će biti realizovana u periodu od 20. do 23. novembra ove godine.

Predsjedništvo BiH dalo je saglasnost za otvaranje konzularnog ureda Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjoj Luci, sa sjedištem u Trebinju. Ovaj konzularni ured, u okviru konzularnog područja, obuhvataće opštine Trebinje, Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, Istočni Mostar i Nevesinje.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, Sporazum između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu, Amandman na Sporazum o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim programom – BiH2 (2013) i u vezi s drugim potprojektom u okviru Programa stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini i Nota sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o tehničkoj saradnji za 2014. godinu.

Predsjedništvo BiH je, između ostalog, odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi sa zajedničkim vojnim vježbama i obukom na teritoriji članica potpisnica Američko-jadranske povelje A5.

 

 

Related Posts