BiH

“Pravda za Davida”: Građani Banje Luke 200. put na Trgu Krajine

Off 222
U Banjaluci je večeras održano 200. okupljanje građana u organizaciji grupe „Pravda za Davida“. Danas je istekao rok koji je Davor Dragičević,  otac mladića stradalog pod još nerazjašnjenim okolnostima, dao vlastima RS da pronađu, kako tvrdi, ubicu njegovog sina. Od danas, najavio je, pravdu uzima u svoje ruke.

Davor Dragičević je izjavio večeras da od 18 sati “ubice i zločinci više neće imati mira” i da će uzeti pravdu u svoje ruke, ali nije rekao na koji način.

“Nijednu institituciju u ovoj državi više ne priznajem i ne interesuje me. Ako treba na ovom Trgu okupiću 100.000 ljudi”, rekao je Dragičević, dodajući da više neće davati izjave za medije.

Međunarodni advokatski tim sutra ima sastanak sa tužioce u ovom slučaju, ali kako je rekao jedan od članova tima, Duško Tomić, o detaljima istrage za sada ne može u javnost. Takođe vjeruje da je grupa „Pravda za Davida“ i njihova borba na ulici doprinijela da se ovaj slučaj pokrene sa mrtve tačke.

Istekao je rok koji je Dragičević dao vlastima da riješe slučaj

Davor Dragičević je na skupu “Pravda za Davida”, održanom u Banjaluci prošlog četvrtka, na kojem  se okupilo 40 000 ljudi, dao rok vlastima RS do četvrtka , 11. oktobra, da pronađu odgovorne za smrt njegovog sina.

“Rok do četvrtka, ili pravdu uzimam u svoje ruke”, uzviknuo je tada Davor Dragičević, a masa mu je klicala.

Snimak dronom:Pravda za Davida

On je optužio vlast i MUP Republike Srpske za organizovanje i ubistvo njegovog sina Davida, te rekao da zna ko ga  je ubio.
Optužio je  Darka Ilića kao naručioca ubistva njegovog sina.

“Ovo je početak vašeg kraja, a našeg života!, poručio je davor Dragičević 5. oktobra, kada je vjerovao da vlasti koje optužuje neće osvojiti izbore.

Davor Dragičević i grupa “Pravda za Davida” već šest mjeseci protestiraju na Trgu Krajine u Banjaluci, tražeći od vlasti Republike Srpske da uhapsi i procesuira naručioce i izvršioce ubistva njegovog sina Davida.

David Dragičević ubijen u martu, od tada se građani okupljaju

Banjalučki student David Dragičević nestao je u noći 17. na 18. mart ove godine, kada je počela potraga za njim.

Pronađen je mrtav u banjalučkoj rječici Crkveni 24. marta.

Iako je nakon obavljene obdukcije rečeno da se slučaj smrti Dragičevića smatra samoubistvom, naknadni događaji i obdukcije navodili su na zaključak da je student David Dragičević ubijen.

Nedavno je i zvanično Tužilaštvo u Banjoj Luci pokrenulo istragu pod pretpostavkom da se radi o ubistvu, a nekoliko ljudi je pod sumnjom da su učestvovali u zataškavanju dokaza u slučaju Dragičević.

Davidova smrt je pokrenula višemjesečne protestne skupove “Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine, a istoimena facebook grupa danas broji preko 350 hiljada članova.

Skupove predvodi Davidov otac Davor Davor Dragičević. Učesnici su Trg Krajine prozvali “Davidov trg”, a prepoznatljivi simboli okupljanja postali su refren Davidove pjesme “Klinac u getu” i visoko uzdignuta stisnuta pesnica.

Skupovi se održavaju svakim danom sa početkom u 18 sati.

 

Related Posts