BiH, Izbori 2018

Pozder: Naša stranka će zatvoriti deponiju Šišeta

Off 46
Nasiha Pozder, kandidatkinja Naše stranke za Parlament Federacije BiH, izjavila je da će zatvaranje deponije Šišeta kod Goražda biti jedan od prioriteta Naše stranke u segmentu zaštite okoliša.

Na ovoj se deponiji drugi put u posljednjih mjesec dana pogodio požar, a gorenje otpada koji se neuslovno odlaže dovodi do nastanka brojnih kancerogenih supstanci opasnih po zdravlje građana.

“Predstavnici Naše stranke u Gradskom vijeću i Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona, Aldijana Subašić Smailhodžić i Neno Zuko, godinama opominju na ekološku katastrofu i opasnost po zdravlje građana koju deponija Šišeta proizvodi. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Goražda insistirali smo na tome da se napokon poduzmu mjere koje će voditi ka njenom zatvaranju”, rekla je Pozder.

Ona je ocijenila da broj “nezakonitih radnji koje je lokalna vlast poduzela u vezi s deponijom Šišeta prevazilazi kategorije nemara, te da bi Federalno ministarstvo okoliša i turizma moralo da, na osnovu izvršenog nadzora, sačini krivičnu prijavu i uputi je nadležnom tužilaštvu”.

Nastavak odlaganja otpada na ovu deponiju je iznuđeno rješenje koje se koristi samo zato što goraždanske vlasti nerazumno odgađaju početak rada na izgradnji nove deponije

Pozder ističe i da se, iako je izdana okolišna dozvola, odgađa izgradnja nove deponije Trešnjica, zbog čega je odlaganje otpada na deponiju Šišeta – iznuđeno rješenje.

“Budući da se deponija Šišeta koristi da bi se otpad uopće imao gdje odlagati, neophodno je njome upravljati u skladu s ekološkim standardima, a ne neplanski”, rekla je Pozder.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže