BiH, Sud i tužilaštvo

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora “Konjuha”

Off 38
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv Eldina Brčaninovića, bivšeg direktora firme “Konjuh” d.d Živinice, zbog postojanja osnovane sumnje da je u sticaju počinio dva krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, čime je firmi “BH pelete” pribavio korist od oko 475.000 KM.

Postoji osnovana sumnja da Brčaninović od novembra 2007. do kraja 2010. godine, kao direktor firme “Konjuh”, nije prijavio Nadzornom odboru da kao jedan od osnivača firme “BH Pelete” s udjelom od 25 posto ima direktan interes, te je na sjednicama Uprave inicirao ulaganje “Konjuha” u dva projekta, tako ulazeći u bitan poslovni odnos s firmom “BH Pelete”, predstavljajući je kao renomiranu firmu i izvođača radova vezanih za pokretanje postrojenja za proizvodnju peleta zajedničkim finansijskim sredstvima te dvije firme, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Time je, kako se navodi, postupao suprotno Zakonu o privrednim društvima Federacije BiH i Statutom “Konjuha”, zloupotrijebio svoj položaj i rukovodio se interesima firme “BH Pelete”, a ne interesima “Konjuha”.

Pribavio firmi “BH Pelete” korist u iznosu oko 475.000 KM

Brčaninović je, navodi se, zaključio ugovor o poslovnom odnosu prema kojem je firma “BH Pelete” isporučilac opreme za “Konjuh” i izvođač radova na rekonstrukciji kotlovnice za potrebe proizvodnje peleta.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona podsjećaju da je nakon kreditnog zaduženja “Konjuha”, kojeg je sam inicirao, odobrio da se firmi “BH Pelete” unaprijed u više navrata isplate veći iznosi novca za izvođenje rekonstrukcije, a da prije toga nije pribavio potrebne elaborate i tehničku dokumentaciju niti obavio sve što je potrebno kako bi došlo do realizacije ovog projekta te prekršio odredbe Zakona o termoenergetskoj inspekciji Tuzlanskog kantona.

Kršeći odredbe Zakona o finansijskom poslovanju Federacije BiH, navodi Tužilaštvo, Brčaninović nije poduzeo potrebne mjere u cilju praćenja redoslijeda plaćanja i omogućio plaćanje cjelokupnog iznosa unaprijed, prije primopredaje, iako je znao da ugovorom nije naznačena vrsta, količina, kvalitet i vremenski okvir radova, da firma “BH Pelete” nije ispunjavala uslove za obavljanje termoenergetskih radova, te da nije izvršena primopredaja radova i da rekonstrukcija nije realizirana.

Na taj način je firmi “BH Pelete” pribavio korist u iznosu od oko 370.000 KM, kao razliku između fakturisanog i isplaćenog iznosa i stvarno uloženog novca “BH Peleta” u rekonstrukciju.

“Također, tokom 2009. godine je odobrio plaćanje fakture firmi ‘BH Pelete’ u iznosu 105.000 KM za obavljanje radova na nadstrešnici na kotlovnici u krugu ‘Konjuha’, iako je znao da ova firma nije isporučila materijal niti obavila radove, da organi upravljanja i odlučivanja u ‘Konjuhu’ nisu razmatrali niti donijeli odluku o izgradnji nadstrešnice i tako pribavio za ‘BH Pelete’ korist u pomenutom iznosu. Dakle, čineći u sticaju dva krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja je pribavio firmi ‘BH Pelete’ korist u ukupnom iznosu od oko 475.000 KM”, kaže se u saopćenju.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da Brčaninoviću, po pravosnažnosti presude, izrekne sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti direktora u privatnim ili javnim preduzećima, ustanovama ili organima u Bosni i Hercegovini u trajanju od pet godina.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže