BiH

Potpisan sporazum o grantu EU za izgradnju mosta na Savi

Off 181
Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunar Vigemark prisustvovao je svečanoj ceremoniji na kojoj potpisan sporazum o dodjeli granta EU u vrijednosti od 6.8 miliona eura (13,2 miliona BAM) za izgradnju mosta na rijeci Savi između BiH i Hrvatske.

Sporazum su potpisali potpisati predstavnici BiH i Evropske investicijske banke (EIB). Tim projektom EU će sufinansirati izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi između BiH i Hrvatske.

Prvi čovjek EK u BiH Lars Gunar Vigemark je izjavio da je danas dobar dan za BiH i za EU, jer je napravljen još jedan korak ka međusobnom približavanju, a taj korak je konačni početak gradnja mosta u Gradišci, što je dugogodišnje obećanje.

“Također je dobar dan za RS i za općinu Gradiška, koja će imati benefite i bolju povezanost. Neće više saobraćaj ići kroz centar grada. Bit će otvorena nova radna mjesta. Vrijeme čekanja na granici bit će manje, tako da će to biti mnogo efikasniji granični prelaz”, rekao je Vigemark.

Projekt je dio velike infrastrukturne investicije u Gradišci koja uključuje izgradnju prekograničnog prijelaza na dionici puta Banja Luka-Gradiška, izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi između BiH i Hrvatske, kao i dionicu autoputa Banja Luka-Gradiška.

Sve to predstavlja važan korak ka integraciji regije zapadnog Balkana u kontekstu Agende povezivanja (Conectivity Agenda) i u skladu je s novom Strategijom EU za zapadni Balkan, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Related Posts