BiH

Poslodavci u FBiH: Povećanje cijene struje koštalo bi privredu 80 miliona KM

Off 111
Foto: Fena
Najavljeno povećanje cijene električne energije za poslovne subjekte u Federaciji Bosne i Hercegovine, koštalo bi privredu ovog bh. entiteta oko 80 miliona KM godišnje, izjavio je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

On je dodao da bi taj novac mogao biti iskorišten za otvaranje radnih mjesta, nove tehnologije, te povećanje plata uposlenicima.

Smailbegović je pojasnio da cijene električne energije na evropskom tržištu zaista rastu jer je, kaže, dodatno opterećeno taksama.

“Međutim, u BiH te takse ne postoje. To će i nas dočekati za nekoliko godina, ali dok ih nema, nema razloga ni da ih plaćamo”, dodao je Smailbegović.

Istakao je da se moraju naći adekvatna rješenja kojima bi se ublažio udar na realni sektor u ovom entitetu.

Povodom najavljenog poskupljenje električne energije, poslodavci iz FBiH su istakli da bi ih to učinilo manje konkurentnima na tržištu, smanjilo mogućnost razvoja, a cijene mnogih proizvoda bile bi povećane.

Kako su rekli, ukoliko zaista dođe do povećanja cijena električne energije, kompanije će imati veće troškove.

“Možda najveći dio proizvoda u BiH će poskupiti jer će domaća industrija imati veće troškove poslovanja. Zbog toga će morati plasirati robu po višoj cijeni”, rekao je Branimir Muidža, predsjednik Savjeta za strane investitore u BiH i generalni direktor Fabrike cementa Kakanj.

Poslodavci su poručili kako se nadaju da će Elektroprivreda i Vlada FBiH ipak pronaći model da, kako su rekli, saslušaju glas privrede.

Rijad Hasić iz “TMD Group”, kaže da je ta kompanija jedan od vodećih proizvođača u metalskoj industriji u BiH, u potpunosti izvozno orijentisana. Kako je rekao, “TMD Group” čine proizvodne firme u kojima trošak električne energije čini do 30 posto ukupnih troškova.

“Bilo koje dodatno povećanje cijene električne energije predstavlja prijetnju za ispunjenje obaveza iz ugovora koje imamo zaključene s kupcima. Mi radimo sa svjetskim liderima u automobilskoj industriji”, istakao je Hasić.

Razlozi trenda povećanja cijena električne energije, kažu iz Elektroprivrede BiH, višestruki su i najviše zavise od vremenskih prilika, evropske energetske politike, globalnih kretanja cijena energenata, povećane potražnje, te smanjene ponude na tržištu. Ovi faktori diktiraju promjene u cijenama električne energije na globalnom nivou i direktno se reflektuju na tržište električne energije u BiH.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže